• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zo štvrťfinálových sérií sa už hrá iba jediná - medzi Levicami a Košicami, ktorá sa opäť presúva na východ.

KB Košice – BK Levickí Patrioti, stav série – 2:1

Angels aréna, streda 16.3. o 18:00 – priamy prenos, štatistický prenos

Priebeh série: Do štvrťfinálovej série medzi Levicami a Košicami vstúpil lepšie tohtoročný nováčik. Košičania zaskočili Patriotov hneď v prvom zápase, keď v Leviciach zvíťazili o 11 bodov a následne vyhrali aj v domácom stretnutí - 83:69. V sobotu mohli býci z Košíc ukončiť celú sériu, keď cestovali do Levíc. Žlto-zelených však opäť viedol Teo Hojč, ktorý kvôli trestu nemohol byť dva zápasy na lavičke svojho tímu. Prítomnosť slovinského kormidelníka sa odzrkadlila aj na výkone jeho zverencov, ktorí v treťom dueli jednoznačne zdolali Košice o 21 bodov. Prvá štvrtina stretnutia bola pomerne vyrovnaná. Do výraznejšieho vedenia sa domáci Levičania dostali v druhej desaťminútovke a na polčasovú prestávku družstvá odchádzali za stavu 61:49 pre domácich. Patrioti svoje vedenie po výmene strán zvýšili až na 21 bodov, no v priebehu štvrtiny sa Košiciam tento náskok opäť podarilo znížiť na 13 bodov. V poslednej časti hry sa im ho však už nepodarilo znížiť. Práve naopak, Levičania svoje vedenie ešte zvýšili, až na konečných 18 bodov, čím túto sériu predĺžili ešte na minimálne jeden zápas.

Čísla, čísla, čísla: Štatisticky bol sobotňajší zápas dosť vyrovnaný. Oba tímy mali 60% úspešnosť dvojbodových pokusov, Levičania doskočili 36 lôpt a Košice zase 35. Domáci však boli jednoznačne lepší na trojkovom oblúku, keď úspešne premenili až 15 pokusov za tri body, zatiaľ čo hostia len sedem, čo sa aj odzrkadlilo na konečnom výsledku.

Kto proti komu: Levičanov v sobotu výrazne potiahol slovenský rozohrávač Milan Žiak, autor 28 bodov. Druhým najlepším strelcom bol Miloš Markovič, ktorý si okrem 23 bodov pripísal aj jedenásť doskokov. Jediný doskok do "double-double" chýbal Martinovi Sýkorovi, ktorý v sobotu zaznamenal 12 bodov. Na strane Košíc bol s 20 bodmi najlepším strelcom tímu Mario Edwards, ktorý ešte pridal päť doskokov, no pripísal si aj sedem strát.

Delegácia rozhodcov: Gabara Boris, Tomašovič Zdenko, Zubák Zdenko

 

Povedali pred zápasom:

Dražen Brajkovič (tréner Košíc): „Ten zápas chceme jednoznačne vyhrať. Po poslednej prehre v žiadnom prípade neklesáme na duchu, veď azda nikto nečakal, že cez Levice postúpime 3:0 na zápasy. Musíme si uvedomiť, že ak by v poslednom kole neprehrali so Svitom, tak by vstupovali do play-off z tretej pozície. My sme už po prvých dvoch víťazstvách jasne hovorili, že ostávame nohami pevne na zemi. Ešte sa v semifinále nevidíme, urobíme ale všetko preto, aby sme sa tam dostali. Verím, že diváci prídu a vytvoria nám pravú domácu atmosféru. Musíme si uvedomiť, že ešte pred rokom hrali Košice druhú ligu a teraz majú šancu postúpiť do semifinále. Myslím si, že by to bol veľký úspech a v stredu sa preto potrebujeme všetci spojiť."

Ladislav Garaj (manažér Levíc): „Každý najbližší zápas je pre nás zápasom sezóny a musíme do neho dať všetko. V sobotu sme odohrali skvelý ofenzívny duel, v Košiciach ale musíme lepšie brániť, ak chceme pomýšľať na úspech. Tlak sa teraz presúva na stranu domácich, my môžeme na východe len prekvapiť. Verím, že trochu opadli emócie a zápas sa odohrá vo fair-play atmosfére. Aj napriek pracovnému dňu sa do Košíc chystá zhruba osemdesiat našich fanúšikov a aj pre nich budeme bojovať až do poslednej sekundy zápasu o rozhodujúci piaty duel v Leviciach!“ 

FOTO: PETER JESENSKÝ