• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Lučenec si cez víkend zabezpečil definitívu účasti v play off a Jared Sherfield mal na tom nemalý podiel. 24-ročný rozohrávač patrí vo svojej prvej profesionálnej sezóne k oporám „pelikánov“ a má nakročené pokračovať v úspešných šľapajach predchodcov z uplynulých rokov. V rozhovore hodnotil okrem iného svoje doterajšie výkony a načrtol potenciálne ambície tímu do ďalších týždňov.

Priemer cez 15 bodov, takmer 5 doskokov, 2 asistencií a 2 ziskov na zápas, to nie sú zlé čísla na nováčika medzi profesionálne. Sherfield do bodky napĺňa predpoklady a kvality, s ktorými sa ho rozhodlo vedenie Lučenca v lete angažovať. A samotný hráč sa za prejavenú dôveru pravidelne odvďačuje.

„Doteraz to bola skvelá skúsenosť. Prišiel som pripravený odštartovať svoju profesionálnu kariéru a nemohlo to začať lepšie. Síce naša zápasová bilancia neukazuje, akým skutočne dobrým tímom sme, ale som navždy vďačný za možnosť pokračovať v hraní toho, čo milujem. Všetci v meste a aj samotní fanúšikovia mi prejavujú len lásku, preto sa v Lučenci cítim ako doma. Jediné, čo bolo pre mňa ťažké, bolo opustiť môjho syna. Nevidel som sa s ním od augusta, preto sa ho už nemôžem dočkať, kedy ho opäť uvidím,“ povedal úprimne na úvod rozhovoru rozohrávač Lučenca.

Všetko pokojne mohlo byť inak, pretože na druhú divíziu NCAA stále nazerajú kluby pomedzi prsty a istou dávkou otázok. Lučenec má v tomto smere dobré skúsenosti z predchádzajúcich rokov a preto sa tento „risk“ vyplatil aj pri Sherfieldovi. Nielen on, ale aj jeho kolega na rozohrávke Shamar Givance, patria k najlepším legionárom aktuálneho ročníka Niké SBL.

IMG 8736 CR2 DxO DeepPRIMEXD

„Dostal som sa do skvelej situácie, mal som za sebou najlepší rok na univerzite. Vďaka patrí trénerovi Omarovi Wattadovi z univerzity Lander, ktorý vedel, že mám na to, aby som hral profesionálne. Pomohol mi v mnohých smeroch a dostal ma herne tam, kde som teraz. Lučenec bol pre mňa najlepšia voľba na začiatok, vďaka patrí v tomto smere aj môjmu agentovi Eyalovi Grossbardovi. Som rád, že to vyšlo. Je jasné, že boli odo mňa vysoké očakávania, ale to mám aj od seba. Viem, čo dokážem a je mojou úlohou docieliť to, čo chcem byť – skvelý hráč. Verím, že som urobil počas sezóny dobrú robotu v tom, čo sa odo mňa požadovalo – byť všestranným hráčom. Samozrejme, stále je tam možnosť na zlepšenie a to ešte príde,“ prezradil odhodlane Sherfield.

Ako to už býva zvykom, zámorským basketbalistom chvíľu trvá, kým sa stotožnia s európskou hrou a taktickými prvkami. Inak tomu nebolo ani u 24-ročného hráča: „Je to oveľa fyzickejšie a fanúšikovia sú viac hlučnejší. Potreboval som preto nejaký čas, aby som si zvykol aj na odlišné výklady pravidiel. Pomohli k tomu tréningy, zápasy, podarilo sa tak získať sebavedomie. Po zmene trénera prišlo tlačenie k tomu, aby som bol nielen individuálne, ale aj tímovo lepším hráčom. Snaží sa nás dostať z komfortnej zóny, u mňa sa mu to podarilo. Nikdy som nebol hráčom, čo by bránil najlepších hráčov súpera, ale tréner mi takéto niečo v Lučenci umožnil. To mi pomohlo k napredovaniu a zlepšeniu mojej všestrannosti na palubovke.“

IMG 8690 CR2 DxO DeepPRIMEXD

Na palubovkách súperov síce získali „pelikáni“ doteraz len chudobné jedno víťazstvo v tejto sezóne, ale v domácej ARENE to je diametrálne odlišné. Okrem tímov z východu, Svit a Spišskí Rytieri, dokázali zdolať každého aspoň raz. „Naša zápasová bilancia neukazuje, ako sme skutočne dobrí. Prehrali sme tesne niekoľko zápasov proti top tímom tejto ligy. Nemáme až takú širokú súpisku, ale proti komukoľvek bojujeme a idem doslova do vojny s nimi. Teším sa na play off, ale pred ním je ešte pred nami dosť roboty. Máme na to, aby sme mohli hrať s najlepšími,“ vyhlásil Sherfield.

Kam to až Lučenec dotiahne v tejto sezóne, to ukáže už najbližšia budúcnosť. Aktuálne to vyzerá na štvrťfinálovú sériu s majstrovskými Levicami, s ktorými odohrali viaceré zaujímavé a hlavne vyrovnané stretnutia. „Chcel by som sa poďakovať klubu za možnosť odštartovať v Lučenci svoju kariéru. Som nesmierne vďačný, že som súčasťou tejto skvelej komunity a ligy. Verím, že táto sezóna mi pomôže k niečomu lepšiemu v ďalšej sezóne. Budem dávať stále všetko za Lučenec a verím, že ste hrdí na mňa a skončí tento ročník úspechom,“ dodal na záver rozohrávač BKM.

Foto: Igor Cibula