• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Prvý diel štvrťfinálovej konfrontácie Levíc s Lučencom bol o dvoch rozdielnych polčasov. Kým v tom prvom hrali „pelikáni“ nebojácne a výsledkom bol vyrovnaný stav, tak po prestávke Patrioti predviedli ofenzívnu sprchu, po ktorej bolo o držiteľovi prvého bodu v sérii rozhodnuté.

Lučenec nebol pred začiatkom série v postavení papierového favorita a práve z toho mohol prvých 20 minút ťažiť. Hral nebojácne, bez tlaku a táto taktika prinášala úspech. S Levicami nielenže držali krok, ale niekoľko minút mali na svojej strane pozitívny stav. Spokojne mohli odchádzať aj na polčasovú prestávku, keď na tabuli svietil vyrovnaný stav – 43:43.

„Držali sme sa tímovosťou. Myslím si, že keď hráme ako tím a všetci za jedného, tak sme podľa mňa naozaj dobrí. V prvom polčase sme to aj potvrdili, našou bojovnosťou a tímovosťou. V druhom polčase nám to chýbalo. Levice trochu pritlačili, my sme sa zľakli a začali byť nervózni. Tam to potom padlo,“ vravel bezprostredne po zápase hosťujúci Filip Rákai.

Levice dlho hľadali správny rytmus a nastavenie svojej hry, keď už prišla z ich strany lepšia herná sekvencia, tak hneď na to vlastnou nedôslednosťou umožnili, aby súper odpovedal. Aj z tohto dôvodu to v prvom polčase nebolo také, ako si domáci fanúšikovia predstavovali.

DSC 4478

„Myslím si, že do prvého polčasu sme nenastúpili s takou energiou v obrane, ako by sme mali. Po polčasovom príhovore trénera sme sa zomkli a povedali si, že tento zápas vyhráme, len musíme brániť. To sa napokon ukázalo na palubovke, od toho sa potom odvíjal náš útok,“ poskytol svoj pohľad za domácu stranu Jalen Adaway.

Po prestávke sa zmenil prvý zápas tohtoročného play off na exhibíciu „žlto-zelených“. Úradujúci majster predviedol jednu z najlepších štvrtín aktuálneho ročníka, súperovi nadelil 39 bodov a bez výraznejších ťažkostí zlomil jeho odpor. V záverečných minútach mohol dokonca dať priestor mladíkom a po výsledku 104:78 získal prvý bod v sérii.

DSC 4714

„Atmosféra bola úžasná, nikde inde by som nechcel byť. Kľúčom bolo, že nás tréner nabádal k tomu, aby sme dali do toho väčšiu energiu, tvrdšie bránili a verili si. Keď sme toto všetko začali realizovať, tak ofenzíva už potom nebola problém,“ myslí si Adaway.

Koncept a taktika hostí sa v priebehu pár minút rozsypala ako domček z karát, keď sa k tomu pridala nižšia efektivita od niektorých hráčov, tak nádeje na úspech sa rozplynuli až prirýchlo. Čo bolo príčinou nepriaznivého konečného výsledku z pohľadu „pelikánov“?

DSC 4652

„Naša chýbajúca bojovnosť a obrana. Boli tam nedorozumenia, nehrali sme tvrdo, dôrazne, neodstavovali sme tak, ako v prvom polčase. Myslím si, že toto rozhodlo o tretej štvrtine. Keď hráte proti takému tímu, akým sú Levice, a prehrávate o 10 a viac bodov, tak je veľmi ťažké vrátiť sa naspäť. Určite ma prekvapilo, ako sme sa mentálne zložili. Musíme sa z toho poučiť, všetci sme mladí a pre viacerých zahraničných hráčov je to prvá sezóna. Treba si zobrať pozitívne veci do domáceho zápasu a napraviť to,“ odpovedal Rákai.

Prvý diel tejto série patrí Leviciam, ale v stredu to môže byť odlišný príbeh, čo si uvedomuje aj Adaway: „Ideme do Lučenca, kde sa nehrá ľahko. Keď však budeme hrať kolektívne, dôverovať si a dodržiavať zápasový plán, tak si myslím, že budeme v poriadku.“

DSC 4795

Pre Lučenec to bude jednoznačne zápas sezóny, pretože prípadná prehra bude znamenať stav 0:2 a následne odvracanie predčasného konca štvrťfinále. „Musíme sa vyvarovať stratám, dbať na disciplínu a na obranný doskok. Odstavovať a hrať defenzívu,“ dodal na záver Rákai.

Foto: Lukáš Droppan