• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na Pasienkoch to bol kandidát na zatiaľ najlepší duel tohtoročného play off Niké SBL, či už z pohľadu atmosféry, ale aj samotnej zápletky. Prievidza mala dominantný začiatok a už sa videla s ľahkým ziskom druhého bodu v sérii, no Inter mal odlišné plány. Na svoju šancu si vyčkal a s ešte dominantnejším záverom vybojoval úspech, ktorý znamenal vyrovnanie stavu.

Päť minút ako z partesu, Prievidza otvorila dianie v hlavnom meste 13-bodovou šnúrou a celkovo v prvej štvrtine premenila takmer všetko, na čo siahla a hlavne útočne to vyzeralo v jej podaní s veľkou ľahkosťou. Fanúšikovia boli podľa očakávania v eufórii, ktorá pokračovala aj v ďalších minútach.

„Výborne vybojovaná bitka o víťazstvo. V prvej štvrtine nás Prievidza veľmi prekvapila, som však rád, že môj tím bol súdržný a vzišiel napokon z toho víťazne. Prekvapil nás ten začiatok. Išli sme do zápasu s tým, že budeme hrať tak, ako oni v prvom polčase, ale bolo to presne naopak. Bolo to o koncentrácii. Nechceli sme ísť do Prievidze s tým, že budeme prehrávať 0:2 na zápasy. Zabojovali sme a výsledok sa dostavil,“ zhodnotil priebeh rozohrávač Interu Daishon Smith.

„Žlto-čierni“ sa museli v počiatočnej fáze nadrieť na akékoľvek body, plus im v úvode nevoňala ani fyzickosť a tvrdosť diania na palubovke. Po prestriedaní sa energiou vyrovnali súperovi a krok po kroku sťahovali z nepriaznivého stavu, ako tomu bolo aj v prvom zápase série. Opakoval sa tak scenár, ku ktorému sa pridal fakt, že dokázali zatlačiť na lídrov na prievidzskej strane.

IMG 0470 

„Každý vidí, že máme silnú základnú zostavu a potom jedného, dvoch skúsených hráčov z lavičky. Všetko ostatné sú potom mladí hráči. Snažíme sa pre nich hľadať priestor, ale takéto zápasy môžu byť pre nich veľa. Veríme aktuálne skúsenejším, či to bude stačiť alebo nie, to sa uvidí na konci série. Budeme riešiť detaily, ale podľa mňa rozhodne charakter. Každý hráč sa musí pozrieť sám na seba. Tak, ako hrali teraz proti nám tvrdo, tak musíme aj my,“ vravel kouč Prievidze Saša Jankovič.

Zápas sa začal lámať v tretej štvrtine. V celkovo emotívnom a tvrdom stretnutí, ktoré podčiarkla solídna divácka kulisa, sa Interu podarilo dokonať obrat. Najskôr Smith vyrovnal v 28. minúte na 54:54 a hneď na to dostal svoj tím prvýkrát v zápase do vedenia. Ani on sám však nečakal, ako dominantná bude posledná 10-minútovka v podaní domáceho tímu.

 DSC 0170

„Veľmi dôležitá strela, ktorá nás dostala do vedenia. Išli sme do štvrtej štvrtiny s tým, že Taylor má na svojom konte už 4 fauly, takže sme chceli ísť agresívne a sebavedomo. Urobili sme všetko, aby sme dokázali vyhrať. Myslím si, že pomohli naši fanúšikovia, ktorí nás hnali dopredu. Cítili sme, že boli našim 6. hráčom na palubovke. Motivovali nás, aj keď sa stretnutie nevyvíjalo v náš prospech. Od nášho prvého košu to bolo hlučné, takže aj energia od nás bola razom väčšia,“ povedal Smith.

Inter mal všetko na svojej strane, energiu, momentum a streleckú efektivitu. Bol to diametrálny rozdiel oproti úvodu. K tomu sa pridala trojková kanonáda, 6 úspešných pokusov v poslednej štvrtine (15 celkovo) a výsledok sa ukázal na poslednej štvrtine – 34:9. Celkovo domáci zvíťazili 92:66.

 DSC 0129

„Okej, hráme v nejakej užšej rotácii, ale intenzita je taká, že je ťažké hrať 40 minút perfektný basketbal. Posnažíme sa vyhýbať blbostiam, ktoré robíme a bude to dobré. Prekvapilo ma, že niektoré veci, na ktorých sme sa dohodli, že vyhýbame sa naivným veciam v obrane. Robili sme ich a boli sme za to potrestaní. Vedeli sme, kto má aké najsilnejšie zbrane a vždy boli voľní. Musíme popracovať na detailoch a zabudnúť na tento zápas. Je to 1:1, nič neznamená, či vyhráš o 1 alebo 25 bodov. V sobotu je potrebné nabehnúť s energiou,“ vyhlásil Jankovič.

Inter teda oplatil Prievidzi sobotňajšiu prehru a potvrdil, že tabuľkové postavenie tímov nehrá v play off rolu. O to väčšie očakávania možno mať od ďalšieho súboja v tejto sérii. Víťaz si totiž zabezpečí mečbal a dostane toho druhého pod tlak. „Je to veľmi dôležité, že sme vrátili úder. Chceme to teraz potvrdiť a viesť v sérii pred utorkovým stretnutím u nás,“ uzatvoril pozápasové hodnotenie Smith.

Foto: Vladimír Dorňák, Lukáš Droppan