• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

K už odprezentovaným oceneniam – strelec mesiaca a hráč mesiaca, sa ešte pridáva tretia kategória. V spolupráci s predajňou BBALLTOWN, zástupcom spoločnosti Peak na Slovensku, vyhodnotíme po každej štvrtine základnej časti najlepšieho slovenského hráča do 23 rokov. Premiérovým držiteľom tohto ocenenia sa stal Juraj Páleník z BC Komárno.

Peak najlepší slovenský hráč do 23 rokov prvej štvrtiny základnej časti – Juraj Páleník (BC Komárno)

Vôbec nebudeme preháňať, keď povieme, že 23-ročný krídelník prežíva u „diablov“ prelomovú sezónu vo svojej doterajšej basketbalovej kariére. Po angažmáne v českej Slavii Praha, sa v Komárne dostal do povedomia širokej basketbalovej verejnosti. Ani zmeny trénerov nezmenili jeho dôležitosť pre tím, práve naopak. Jeho herná vyťaženosť a minutáž rástla, na konci októbra dokonca začínal ako člen základnej zostavy.

Páleník mal v prvej štvrtine základnej časti nemalý podiel na tom, že vicemajster je po 9. kole lídrom Niké SBL. Spolu so spoluhráčmi momentálne ťahá 4-zápasovú šnúru výhier a cez víkend navyše uspeli proti Svitu v priamom súboji o prvé miesto v tabuľke. Hráč Komárna je na palubovke veľmi produktívny, svedčia o tom aj jeho štatistiky po 8 odohraných zápasoch. Priemerne dáva 10,5 bodu a má 3,4 doskoku. Obzvlášť pôsobivá je úspešnosť za 3 body, keď premieňa každý druhý pokus.

„V Česku som bol na to zvyknutý, v Opave som bol vždy druhý najmladší a v Prahe asi štvrtý. V Komárne sme v šatni z väčšej časti rovesníci, okolo ročníku narodenia 1999-2000. Pomaly sa dostávam do strednej vekovej vrstvy tímu, dá sa to odpozorovať pri súťažnej streľbe z polovice ihriska (úsmev). Pravdou je, že v českých tímoch hrá viac starších domácich hráčov, ako u nás. V Komárne máme skvelý tím a zaujímavých hráčov, každý má nejaké prednosti a spolu tvoríme zaujímavý celok. Máme dobre jadro, rozumieme si a na ihrisku je to čoraz častejšie vidieť. Aj keď nastali nejaké zmeny, tak sme to ustáli, takže toto ocenenie je prácou nás všetkých. Som v šatni zároveň pokladník, máme tam spoplatnených viac ako 30 'priestupkov', ako napríklad účasť v top 5 kola, MVP, atď. Toto ocenenie tam ale nie je, tak dúfam, že ma nevyjde draho (úsmev),“ prezradil Páleník svoje dojmy z ocenenia.

Medzi domácimi hráčmi je Páleník 4. najlepším strelcom Niké SBL, na 9. mieste je v doskokoch a 10. priečka mu patrí v užitočnosti. Nestráca sa ani v plus/mínus bodoch, kde je na 8. mieste. Ostáva dúfať, že si udrží aj naďalej svoju formu a vo februári sa mu ujde pozvánka do reprezentačného tímu Slovenska.

Foto: Lukáš Droppan