• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sezóna 2023/2024 Niké Slovenskej basketbalovej ligy je definitívne uzatvorenou kapitolou. Konečné poradie je známe, teraz je čas oznámiť, kto a prečo sa po poslednom finálovom zápase dočkal ocenenia. Spolu so zástupcami RTVS: Šport sme vyhodnotili Peak MVP finále, Bballtown.sk trénera roka a All Star tím play off.

Peak MVP finále Niké SBL – Aaron Wheeler (Patrioti Levice)

Výnimočný, ojedinelý, špeciálny zjav, pokojne aj ďalšími prívlastkami by sme mohli menovať tohto hráča, ktorý si v nedávnom skončenom ligovom ročníku podmanil slovenské palubovky. Aaron Wheeler bol určite hráč, ktorá dokázal vyčnievať nad ostatnými, aj keď sa majstrovské Levice prezentujú v prvom rade kolektívnym basketbalom. Američan pozbieral v sezóne 2023/2024 všetky dôležité ocenenia a stal sa vôbec prvým, ktorý získal MVP sošku za základnú časť a finále. V play off mal najmä z vlastných radov zdatných konkurentov, hlasy v tejto kategórii dostali aj Draško Kneževič, Boris Bojanovský a tiež Ben Kováč.

Wheeler si poradil aj s prvou play off skúsenosťou vo svojej profesionálnej kariére a postupom času našiel recept na obrany súperov. Vo finálovej sérii so Spišskými Rytiermi mal priemer 18,8 bodu, 6,5 doskoku, 1,8 asistencie, 1,0 zisku a 1,5 bloku. To všetko mu vynieslo v indexe užitočnosti priemernú hodnotu 21 a v kolónke plus/mínus bodov číslo 17,5. Celkovo vynikal krídelník Levíc v mnohých kategóriách počas celého priebehu play off. „Stále som sa snažil byť pokorný a nohami na zemi. Bolo to skvelé, čo fanúšikovia predviedli, keď začali skandovať pri mojom odchode na striedačku. Do každého zápasu sme hlavne išiel s tým, aby som svojmu tímu pomohol k víťazstvu. Bez mojich spoluhráčov by nič z tohto nebolo možné dosiahnuť, pretože keby sa nám nedarí, tak neprídu ani tieto individuálne ocenenia. Snažil som sa robiť všetko, čo bolo potrebné na oboch stranách palubovky,“ hodnotil Wheeler v rozhovore dosiahnuté úspechy v sezóne 2023/2024 a v drese Levíc.

madzin web trener

Bballtown.sk tréner roka – Michal Madzin (Patrioti Levice)

Jednohlasná a jednoznačná voľba, ktorá asi nikoho z basketbalového prostredia neprekvapuje. Je neodmysliteľnou postavou najúspešnejšej éry Levíc v jej histórii, ktorou sa už nezmazateľne zapísal do kroniky najvyššej súťaže. Šéf lavičky Patriotov dokázal to, čo sa podarilo len Pezinku, keď získaval majstrovské tituly ako na bežiacom páse. So „žlto-zelenými“ dosiahol na zlatý hetrik a pre klub premiérovo vybojoval double (ligový titul a Slovenský pohár). Tretie zlato dostalo Madzina do spoločnosti Aramisa Nagliča v počte majstrovských titulov, o jeden cenný kov viac majú Ľubomír Urban a František Rón, ktorí sú rekordérmi v tejto kategórii.

„V prvom rade, chcem povedať, že si to veľmi vážim. Chcem však zdôrazniť, že v tom nie som sám. Dovolím si povedať, že s mojim asistentom trénera, Lacom Lutovským, sme zohraný tandem po toľkých rokoch. Jeden voči druhému máme dôveru a touto cestou by som sa mu veľmi chcel poďakovať. Niekto musí byť hlavným trénerom a zobrať na seba zodpovednosť, ale Laco je obrovskou oporou v dobrých, ale aj v zlých časoch a vždy stojíme jeden pri druhom. Chcem sa mu takto poďakovať za tú spoluprácu. Ďakujem aj klubu a všetkým spoluhráčom, pretože je to ich zásluha,“ povedal Madzin k oceneniu.  

all star tim web

All Star tím play off Niké SBL 2023/2024 (štatistické priemery na jeden zápas):

  • Draško Kneževič (Patrioti Levice) – 10,1 bodu, 1,4 doskoku, 2,3 asistencie, 1,2 zisku
  • Zach Harvey (BC Komárno) – 18,9 bodu, 4,1 doskoku, 2,2 asistencie, 1,6 zisku
  • Aaron Wheeler (Patrioti Levice) – 15,3 bodu, 7,3 doskoku, 1,8 asistencie, 1,0 zisku, 1,3 bloku
  • Wesley Harris (Spišskí Rytieri) – 15,6 bodu, 7,7 doskoku
  • Boris Bojanovský (Patrioti Levice) – 8,3 bodu, 6,8 doskoku, 1,3 asistencie, 1,1 bloku

Ďalšie hlasy dostali: Cory Reeves (Spišskí Rytieri), Ja'Qualyn Gilbreath (BC Komárno), Ben Kováč (Patrioti Levice), C.J. Jackson, Lukas Milner, Kevion Taylor (všetci BC Prievidza)

Foto: Lukáš Droppan