• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V zápase už viedli o 22 bodov, ale napokon sa museli do posledných sekúnd strachovať o výhru. Levičania si proti Svitu zbytočne sami skomplikovali cestu za tretím víťazstvom za sebou, „medvede“ delil len povestný krok od toho, aby napísali ďalší veľký comeback aktuálneho ročníka Niké SBL.

Hostia viedli len na malý moment v prvej štvrtine, inak to bolo najmä o „žlto-zelených“. Dlhé momenty to vyzeralo na ich hladký domáci triumf, veď v 25. minúte viedli 55:33, ale opak bol pravdou. „Bolo fajn, že sme zápas začali dobre. Druhý polčas sme poľavili, Svit pridal na agresivite a takmer úplne zmazal náš náskok. Z našej strany musí byť väčšia koncentrácia, Svit má kvalitné družstvo, ale nemusel byť takýto záver. Hlavné je, že sme na konci dňa vyhrali. Urobili sme chyby, oni pritvrdili a pritlačili na nás, z čoho následne ťažili. To bol náš problém, ktorý musíme limitovať v čo najväčšej miere,“ vravel bezprostredne po zápase k jeho priebehu levický pivot James Padgett.

„Podtatranci“ sa najmä v prvom polčase strelecky a herne trápili, nepomohlo im ani rýchle nazbieranie faulov u lídrov, ako je napríklad Tavon King. Paradoxne, po prestávke, keď sedel dlhšiu dobu na lavičke, sa naštartoval obrat Svitu. „Veľmi zlý prvý polčas z našej strany. Nedarilo sa nám strelecky, zle sme si posúvali loptu a robili množstvo strát. Po prestávke sme začali hrať tímovejšie, tvrdšie a hrali sme dobre. Zobral som si chalanov a povedal som im, že ak chceme vyhrať, tak musíme hrať ako tím. Skoro sa nám podaril comeback. Levice majú kvalitný tím, treba povedať, že v stredu odohrali ťažké stretnutie v Európskom pohári FIBA. Zvládli to aj bez Bojanovského napokon. My však tiež máme svoju kvalitu, čo sme im ukázali. Celkovo to bol dobrý súboj, v ktorom mohol ktokoľvek uspieť,“ vyjadril sa za hostí 17-bodový Kayo Goncalves.

DSC 3146

Z 22-bodového manka bol v poslednej minúte rozdiel jedného útoku – 73:76. Domácich napokon podržal v nečakane dramatickej koncovke už tradične Miha Lapornik a ešte stále čerstvá posila James Padgett. Skúsený pivot predviedol v drese Patriotov doteraz najlepší zápas, na svojom konte mal 22 bodov a 10 doskokov: „Postupne si zvykám na spoluhráčov a herný systém. Získavam potrebnú pohodu, som rád, že mám okolo seba dobrých chalanov. Po prehre je vždy dôležité, keď vyhráte. Momentum sa darí držať a môžeme na to nadviazať.“

Svit síce odchádzal s tesnou prehrou (75:79), ale aj s dobrým pocitom, že zápas zdramatizoval a nebol ďaleko od ďalšieho triumfu nad úradujúcim majstrom. Vydarený debut má za sebou Xavier Smith, pri premiére sa prezentoval 7 bodmi a 2 ziskmi. „Z jeho strany to bol dobrý zápas. Zatiaľ mal s nami len dva tréningy, trápi ho ešte časový posun, čiže ešte nie je úplne zohraný. Myslím si však, že to bude dobrá posila. Aktuálne potrebuje čas na adaptáciu,“ uviedol Goncalves.

Foto: Lukáš Droppan