• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Opäť po týždni sme sa dočkali ofenzívnej prestrelky, ktorá sa musela páčiť asi každému basketbalovému fanúšikovi. Víťazne z nej vzišiel mladý kolektív Interu Bratislava. „Žlto-čierni“ mali mimoriadny strelecký večer, ktorý si odniesli hráči Svitu.

Ideálnejší scenár na ukončenie trojzápasovej série prehier ani nemohol prísť. Inter pálil ostrými od úvodu, celkovo mal na svojom konte 17 úspešných pokusov za tri body. K tomu sa pridala aj vysoká úspešnosť za dva body, spolu s ňou boli základmi úspechu kolektívna hra a sebavedomie. Zverencov trénera Alberta Blanca Vilu nerozhodila ani mierna strata koncentrácie, keď v priebehu dvoch minút v prvej štvrtine, otočil súper z 23:14 na 23:26. V ďalšom priebehu totiž jeho hráči dominovali.

„35 minút sme zahrali veľmi dobre. Bol tam síce výpadok v prvej štvrtine, ale napokon sme to zvládli. Súper bol veľmi dobre atleticky vybavený, kvalitný tím, aj preto som rád, že sme zvíťazili. Zápas však musíme hrať až do konca. Nemôže sa nám stať, aby sme dostali toľko bodov v závere. Máme však mladý tím, dá sa to pochopiť, ale budeme to musieť zlepšiť. Z mladých sa predviedli najmä Tomáš Borodovčák a Timotej Malovec. Nemôžu hrať naraz traja - štyria na palubovke, ale keď niekto vyskočí, ako teraz oni dvaja, tak nesmierne ma to teší. Dávame im príležitosť, sú na to pripravení, zatiaľ to funguje,“ hodnotil domáci kouč.

Španielsky kormidelník si pri tom musel poradiť s absenciou Maurizia Galatu, v druhom polčase navyše odstúpil z hry pre zranenie Michael Fusek. Dokonale ich však zastúpili odchovanci v žlto-čiernych farbách. Životný duel medzi mužmi odohral s 13 bodmi Tomáš Borodovčák a 12-bodový Timotej Malovec. Druhý menovaný mal na svojom konte 12 bodov, keď premenil 4 z 5 striel za tri body.

IMG 3740

„Trojky nie sú mojou špecialitou, jednoducho to tak vyšlo. Ale na tréningu už trénujem viac streľbu z väčších vzdialeností. Potrebovali sme zlomiť šnúru prehier. My, mladí sme veľmi radi, že dostávame takéto príležitosti zahrať si v najvyššej súťaži. Vždy je to niekto iný, teraz sme to boli my s Tomášom Borodovčákom, nabudúce to môže byť zasa niekto iný. Pre nás je to jedinečná možnosť herne sa posúvať do vyššej výkonnosti,“ povedal mládežnícky reprezentant Slovenska Timotej Malovec.

Svit zatiaľ zaostáva za predsezónnymi očakávaniami. Na jednej strane, môže za to aj žreb, keď drvivú väčšinu zápasov v prvej šestine základnej časti, hrajú na palubovkách súperov. No najvypuklejším problémom je ich defenzíva, ktorá je momentálne najhoršia v lige. V priemere inkasujú od súperov viac ako 90 bodov. Nič na tom nezmenia ani individuálne kvality, aké napríklad ukázal na Pasienkoch De'Sean Parsons.

IMG 4512

„Proti kvalitnému súperovi, akým je Inter, musíme hrať lepšie v obrane. Nezačali sme zle, ale potom sa to zmenilo. Robili sme chyby, strácali sme lopty, súperovi sa strelecky darilo. Ako hlavnú príčinu prehry hodnotím slabú obranu. Bez tvrdšieho bránenia streleckého priestoru nemôžeme vyhrávať. Ja som hral celkom dobre, ale keďže sme prehrali, nie je to dôležité,“ zhodnotil s 30 bodmi najlepší strelec zápasu.

Minca by sa však teraz mohla otočiť na stranu Iskry, najbližšie štyri stretnutia budú hrať vo svojom domovskom stánku. Jedno je jasné, z hľadiska ofenzívy svoju silu majú, no jednoznačne musia napraviť veci v defenzíve a hrať aj kolektívnejšie.

IMG 4994

„Na začiatku to vyzeralo celkom dobre, vyhrali sme prvú štvrtinu o 4 body. Potom však súper premenil niekoľko trojkových pokusov a opäť sa dostal do vedenia. Dostali sme vyše 100 bodov, z toho jasne vyplýva, že musíme lepšie brániť. Musíme sa zlepšiť aj v tímovej hre. Máme však ešte čas, verím, že sa nám to podarí zlepšiť,“ dodal hosťujúci Saša Avramovič.

Highlighty zo zápasu Inter Bratislava - Iskra Svit:

Foto: Vladimír Dorňák