• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Návrat do hlavného mesta zaplnil prechodný domov Interu na Vietnamskej do posledného miesta. Fanúšikovia si lepší duel na úvod nemohli priať, mal totiž víťaznú pečať v podobe trojky Jonasa Zakasa takmer s klaksónom. Spišskí Rytieri naproti tomu tretiu sezónu po sebe odchádzali po prvom kole s prehrou (74:77) proti Interu.

Stáva sa z toho už tradícia, tretí rok po sebe priniesol program prvého kola duel Interu so Spišiakmi. Výrazne obmenení „žlto-čierni“, navyše bez Pauliusa Pošku, ale s novými mladíkmi síce pod košom horeli, no všetko dobehli v ostatných herných činnostiach. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo tento zápas vyhrať. Dali sme do zápasu veľkú energiu, obrana bola pohyblivá, súperovi robila problémy. Každý z našich mladých hráčov, ktorí boli na ihrisku dal kôš, čo ma veľmi teší. Ukázali, že majú na palubovke svoje miesto. Po dlhom čase hral Inter v Bratislave, diváci nás podporili a my sme sa im odvďačili víťazstvom,“ nešetril chválou kouč Interu Danilo Rakočevič.

A jeho slová potvrdzujú realitu, 16-ročný Róbert Hudec pri svojej premiére zaznamenal 10 bodov. Presadili sa aj ďalší odchovanci Interu. Rytierom chýbal Chudier Bile, ale to dlhú dobu nevadilo. Dvojica Juríček s Fusekom dominovala na oboch koncoch palubovky a napríklad v štvrtej štvrtine mali hostia za stavu 62:54 nakročené k triumfu.

„Chlapci dnes bojovali, snažili sa, ale na viac v aktuálnej situácii nemáme. Chýbala mi v hre väčšia tímovosť. Niektoré situácie sme neriešili správne. Prejavilo sa aj to, že sme mali veľmi komplikovanú prípravu, čakáme ešte doplnenie kádra na post 4 a urobíme všetko pre to, aby sme sa postupne zlepšovali,“ prezradil po zápase tréner Rytierov Teo Hojč.

IMG 0364

Inter sa rýchlo dostal z problémov, aj keď najlepší strelec tímu v príprave Tomas Zdanavičius mal už piatej minúte tri osobné chyby. Dokonale ho zastúpil nielen Goran Bulatovič, ale najmä Jonas Zakas. Po výborne zahranom signáli v predposlednej sekunde vybojoval pre tím víťazný vstup do sezóny: „Bol to veľmi ťažký zápas. Tvrdo sme však bojovali a nakoniec to prinieslo výhru. V závere som dostal dôveru od trénera, aby som strieľal v rozhodujúcich chvíľach. Som rád, že to takto vyšlo. Máme mladý tím, aj naši mladíci zahrali výborný zápas. Chcú sa učiť, sú ochotní nás skúsenejších počúvať. Zabrali aj oni a veľmi pomohli k dôležitému víťazstvu na začiatku sezóny.“

Je jasné, že Spišiaci ešte potrebujú čas na zohranie sa a vyladenie mnohých vecí, ale aj tak ich prehra v prvom kole bude mrzieť. Dobre rozohraný duel si nechali ujsť v samom závere. „Myslím, že najväčší náš problém bol v obrane. Keď sa nám darilo ubrániť súpera, náš náskok sa zvyšoval. Potom sme však dovolili Interu viac priestoru a ten to dokázal využiť. Mali sme veľmi komplikované prípravné obdobie, netrénovali sme v kompletnom zložení. Prvý zápas sme prehrali, ale sezóna je dlhá, verím, že sa budeme zlepšovať,“ zhodnotil priebeh 26-bodový pivot Rytierov Viktor Juríček.

Foto: Vladimír Dorňák