• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už v prvom zápase série nebola Prievidza ďaleko od toho, aby proti Svitu uspela. V domácom prostredí úspešne eliminovala herné výpadky a chyby, pred solídnou návštevou si vybojovala víťazstvo a hlavne rozhodujúce rozuzlenie prvého kola play off.

Divácky boom v oboch mestách dodáva týmto zápasom extra šťavu, čo sa potvrdilo na hornej Nitre, kde prišlo podľa oficiálnych údajov viac ako 2000 fanúšikov. Vo výbornej kulise sa bolo na čo pozerať, v jednom momente bol na tom lepšie Svit, následne Prievidza. „Myslím si, že sme ako tím hrali dobre a v koncovke sme viackrát zastavili súpera, čo bolo kľúčové. Bol to tesný zápas a rozhodlo to, kto urobí viac správnych rozhodnutí,“ vyhlásil muž zápasu, domáci Kevin Anderson.

Američan prevzal po prvom zápase povestnú štafetu od Mareka Jašša, prievidzský tím nasmeroval k dôležitej výhre 26 bodmi. Svit sa opäť spoliehal primárne na základnú päťku, ktorá potvrdila svoju kvalitu, ale nie tak, ako by si priaznivci Iskry predstavovali, t. j. že by to postačilo na ukončenie série.

„Bolo to dobré stretnutie. Všetci sme vedeli, že také bude, išlo o veľa, ale napokon bol súper lepší. Náš dobrý začiatok vychádzal z obrany, ale v druhom polčase sme urobili niekoľko strát, ktoré dali Prievidzi sebavedomie a tam sa stretnutie otočilo. Zaplatili sme za naše chyby, ale v sobotu budeme lepší,“ prezradil za Svit T.J. Atwood.

66

Prievidza bola v tomto súboji lepším tímom, ale mnohí fanúšikovia mali určite na pamäti viaceré dobre rozohrané zápasy, z ktorých boli napokon tesné prehry. Aj toto stretnutie mohlo byť týmto prípadom, keď sa bodový rozdiel dlho držal v rozmedzí 5 bodov, ale domáci to napokon zvládli a „zápas sezóny“ skončil úspechom – 81:74.

„Keď sme prehrávali, tak nás to trochu prekvapilo, ale ako sme upokojili a začali kontrolovať tempo, tak bolo všetko v poriadku. Stretnutie sme zakončili správnym spôsobom, čo nám môže pomôcť do rozhodujúceho zápasu,“ myslí si Anderson.

60

Sobota bude povestným kto z koho, jeden zápas rozhodne o tom, pre koho bude sezóna 2022/2023 úspešná a pre koho nie. Tlak sa teraz mierne presunul na stranu Svitu, predsa len, základnú časť skončil na 2. mieste a je aktuálnym víťazom Slovenského pohára. „Kto bude viac chcieť, ten v sobotu vyhrá. My ich musíme zastaviť v obrane a robiť aj čiernu robotu,“ uviedol Atwood.

Prievidza nemá čo stratiť, víťazstvo jej dodalo totiž patričné sebavedomie. Po 4 rokoch sa môže dostať do semifinále a po 5 rokoch sa môže stať, že by oveľa nižšie nasadený tím prešiel úvodným kolom play off. „Môžeme byť vo výhode, ale Svit je dobrým družstvom. Tlak je rovnaký na každej strane, pretože každý vie, ako dôležitý je tento súboj,“ uzatvoril pozápasové hodnotenie Anderson.

Foto: Ladislav Szibilla