• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Estónsky reprezentant Mihkel Kirves hral vo svojej doterajšej basketbalovej kariére len za jeden klub – Pärnu Sadam. V lete učinil 22-ročný krídelník veľkú zmenu, keď sa rozhodol podpísať s Levicami. V rozhovore prezradil svoje dojmy z nového pôsobiska, ale aj dôvody vedúce k zmene dresu.

Pärnu vytiahlo Kirvesa do veľkého basketbalu, od mládežníckych kategórií sa dostal k mužom, čo mu zároveň otvorilo dvere do reprezentácie. Najskôr si prešiel družstvami do 16, 18 a 20 rokov a pred rokom sa premiérovo dostal do seniorského výberu. Klubu vďačí za veľa, ale v lete podľa jeho slov nastal čas na zmenu.

„Za Pärnu som hral predošlých sedem rokov, preto som cítil, že je čas na zmenu. Chcel som sa zlepšiť a urobiť ďalší krok vpred vo svojej kariére. Tiež som cítil, že som potreboval zmeniť prostredie a novú výzvu. Pärnu bol dobrý klub, preto dlho nebol ani dôvod na zmenu. Žije tam moja rodina, cítil som sa tam ako doma. Narodil som sa v Tallinne, ale v Pärnu žijem s mamou od svojich trinástich rokov,“ uviedol na úvod hráč Levíc.

Kirves doteraz hral mimo Estónska len v rámci Baltickej ligy, respektíve reprezentačných povinností. Teraz ho čaká prvá sezóna a prvý angažmán mimo jeho rodnej krajiny. Ako si zvykol na Levice a SBL-ku?

DSC 7003

„Všetko je tu skvelé, nemám čo zlé na Levice povedať. Páči sa mi ako klub pracuje a aká je tu dobrá organizácia. Teší ma, že máme zápasy a tréningy po väčšinu času v jednej hale. V Pärnu to tak nebolo. Klub je veľmi profesionálny, nemusím sa o nič starať, o všetko sa postarajú, stačí mi sústrediť sa na basketbal. V Leviciach sú tiež veľmi dobré podmienky na regeneráciu. Som tu šťastný, cítim sa tu ako doma, keďže je tu so mnou aj moja snúbenica,“ povedal Kirves na margo klubu.

Ešte pred príchodom k Patriotom sa samozrejme skontaktoval aj so svojím reprezentačným kolegom Tanelom Kurbasom. Ten bol súčasťou klubu v majstrovskej sezóne 2017/2018. „V lete sme spolu hovorili a mal na klub len dobré referencie. Je tu veľmi profesionálna organizácia. Ľudia sú veľmi nápomocní, priateľskí a pozitívni,“ vyjadril sa reprezentant Estónska.

V žlto-zelenom drese sa postupne rozbieha, so zlepšujúcimi sa výsledkami tímu, sa zvyšuje aj Kirvesova minutáž. „Myslím si, že máme veľmi dobrý tím, v ktorom je veľký potenciál. Verím, že mu pomôžem najviac, ako to bude možné a tiež urobím sám progres vo svojej hre. Chcem sa vyhnúť zraneniam a zostať zdravý. Dúfam, že mi táto sezóna ukáže, že môžem hrať aj mimo Estónska. Chcem byť viac na očiach,“ vyhlásil Kirves svoje ciele v aktuálnej sezóne.

Foto: Lukáš Droppan