• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nie je veľa legionárov, ktorí by sa opätovne vracali na Slovensko. Svetlou výnimkou je americký pivot Mike Rostampour, ktorý sa prednedávnom už druhýkrát vrátil do Prievidze. Prečo sa mu tak v drese BC páči? Aká je liga v Mexiku a Salvádore? Aj na to prišla reč v rozhovore s hráčom BC.

Najskôr začínal v drese Prievidze profesionálnu kariéru, hneď na úvod získal majstrovský titul. Nasledujúcu sezónu sa v jej priebehu vrátil a teraz prišiel do Niké arény už tretíkrát vo svojej kariére. „Mal som možnosti z Južnej Ameriky a Európy, ale rozhodol som sa pre Prievidzu, pretože som v tom videl skvelú príležitosť. Priniesli nového amerického kouča, ktorý je múdry a vie vytiahnuť zo svojich hráčov najlepšie. Tiež si myslím, že Prievidza je mojim druhým domovom. V tomto klube som sa naučil ako byť profesionálom a verím, že je to najlepšie miesto v mojom aktuálnom bode kariéry,“ začal hovoriť Rostampour o svojom návrate.

V predchádzajúcich sezónach fungovala spolupráca Marko Batina a Mike Rostampour na palubovke, no prvý menovaný svoju aktívnu kariéru ukončil a presunul sa na funkcionársku stoličku. Jeho vplyv bol však na Rostampourovom návrate významný: „Marko ma kontaktoval, ale sám som si musel rozmyslieť, čo je pre mňa najlepšie. Pozrel som si súpisku. Som toho názoru, že môžem byť významnou súčasťou prípadného tímového úspechu. Máme totiž hráčov, ktorí hrali v dobrých profesionálnych ligách a preto je šanca dosiahnuť niečo špeciálne. Marko mal vďaka svojej pozícii veľký dopad na mojom návrate. Ukazuje to náš vzájomný rešpekt, ktorý máme jeden k druhému. Som toho názoru, že naše bitky na palubovke nám pomohli dosiahnuť toto priateľstvo.“

Čo je na Prievidzi také špeciálne, že sa sem americký pivot rád vracia? „Hral som v troch rôznych krajinách, Prievidza však mala najlepších fanúšikov. Verím, že fanúšikovia a ľudia veria, ako som im vďačný za podporu. Vždy budem z celého srdca bojovať pre tento klub. Je tu veľký tlak na víťazstvá, nie každý hráč je na to zvyknutý. Musíte totiž akceptovať kritiku a poučiť sa z nej. Myslím si, že to, že som tu hral, urobilo zo mňa lepšieho hráča,“ odpovedal Rostampour.

Počas rokov sa menila súťaž aj samotné prievidzské družstvo. Ako ho vníma aktuálne najnovšia posila? „Pre víťazstvá je potrebné bojovať v každom zápase, to tento tím robí. Je úplne jedno, či je to proti poslednému alebo prvému tímu. Teším sa na to, ako si získam dôveru trénera a aby som získal minúty na palubovke. V tomto družstve sú momentálne štyria Američania, vrátane mňa. Je to pre mňa niečo nové, keďže som bol v Európe zvyknutý na hranie s hráčmi z balkánskych krajín. Títo chlapci pracujú tvrdo na tréningoch, čo ma zatiaľ zaujalo. Súťaž sa zmenila, pretože tu nie je jeden dominantný tím. Celkovo je liga lepšia, pretože sem prichádzajú lepší legionári a každý dokáže zdolať každého v ktorýkoľvek večer,“ zamyslel sa 27-ročný Američan.

Pred návratom na Slovensko si Rostampour vyskúšal zaujímavé basketbalové destinácie – Mexiko a Salvádor. V oboch krajinách sa stal regulérnou „double-double mašinou“. „Mexická liga je silná, hrá sa v lete a je v nej mnoho hráčov, ktorí sú súčasťou NBA G League. Jeden z mojich spoluhráčov hral v NBA dve sezóny. Mal som tu výborného trénera, ktorý koučoval niekoľko rokov v G League. Otvoril mi cestu k lepšej produktivite v ofenzíve a streľbe. Naučil som sa bodovať a byť lepším basketbalistom. V Salvádore mi povedali, aby som dával čo najviac bodov, preto som mal priemer 20 bodov na zápas. V Južnej Amerike musíte dávať body, inak vás pošlú domov. Je to úplne odlišné v porovnaní s Európou, pretože tu sa učíte hrať hlavne jedna na jedna,“ prezradil Rostampour zaujímavé detaily zo svojich basketbalových zastávok.

Môžeme tak očakávať odlišného hráča, na akého si spomínajú nielen fanúšikovia Prievidze? „V lete si ma pozvali do kempu Dallasu Mavericks, preto si prirodzene verím. Mám totiž na to, aby som v každej lige patril k top hráčom. Uvidíte iného Mikea Rostampoura, na akého ste boli zvyknutí,“ dodal sebavedomo na záver hráč BC.

Foto: Vladimír Králik