• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Je jednou z mnohých nových tvárí v tomto ročníku SBL. Viaceré kluby sa totiž rozhodli dať príležitosť mladým Slovákom, Prievidza nevynímajúc. V najvyššej súťaži si tak postupne zvykáme na 20-ročného pivota Samuela Kincela, ktorý sa chce časom prepracovať do reprezentácie.

Dlhoročná tvár michalovského basketbalu sa v prechádzajúcom ročníku objavovala na českých palubovkách, s Olomoucom hrala druhú najvyššiu súťaž. Po ročnej zastávke u našich severných susedov sa vrátil na Slovensko a hneď z toho bola možnosť hrať SBL-ku.

„Basketbal ma bavil od malička a vedel som, že sa mu budem chcieť venovať aj po absolvovaní mládežníckych kategórií. Minulú sezónu som pôsobil v Česku, konkrétne v prvej lige. Tá má určite svoju kvalitu, ale nie je to profesionálna súťaž. Keďže sa nám sezóna kvôli situácii s koronavírusom skončila predčasne, mal som viac času rozmýšľať o tej ďalšej, nasledujúcej sezóne. Keď sa mi postupne začali ozývať manažéri a tréneri niekoľkých ligových tímov, tak som reálne začal uvažovať o návrate na Slovensko a naštartovaní profesionálnej kariéry. Keďže to bol môj sen už niekoľko rokov, povedal som si, že teraz je na to najlepší možný čas. Pre Prievidzu som sa rozhodol, nakoľko som sa osobne poznal s trénerom Marošom Helmecym a vedel som, akú výbornú prácu odvádza, špeciálne s mladými hráčmi. Taktiež ma zaujala klubová filozofia o zapracovaní mladých hráčov a rozhodnutí dať im šancu ukázať sa,“ ozrejmil Kincel svoj návrat na Slovensko a podpis kontraktu s Prievidzou.

Ako sme už naznačili vyššie, aj pod vplyvom situácie sa mnohé kluby rozhodli vydať inou cestou, na akých boli v predchádzajúcich ročníkoch. Konkrétne v Prievidzi to bolo výraznejšie okresanie rozpočtu, ruka v ruke s väčšou šancou pre mladých Slovákov. To všetko pod taktovkou Maroša Helmecyho, ktorý zažíva premiéru na poste hlavného trénera v najvyššej súťaži.

1

„Túto zmenu vnímam určite veľmi pozitívne. Na Slovensku máme kopec mladých talentov, no keďže sa im dostatočne nevenujeme a nedostávajú toľko príležitostí, koľko pre svoj výkonnostný rast potrebujú, tak len veľmi málo z nich naplní svoj potenciál. A aj preto to so slovenským športom vyzerá tak, ako to v súčasnosti vyzerá. Preto si myslím, že sa Prievidza vybrala správnym smerom a ide tak príkladom aj ostatným slovenským klubom,“ myslí si pivot Prievidze.

Kincel zatiaľ hrá v priemere niečo 13 minút na zápas, z pohľadu čísel to podľa očakávaní ešte nie je nič výnimočné, predsa len, prechod k profesionálom nie je pre mnohých mladíkov jednoduchý.

„Je to skvelý pocit. Túto príležitosť si veľmi vážim a som za ňu skutočne rád. Zároveň však cítim aj povinnosť dokázať, že si to zaslúžim a som súčasťou tejto súťaže právom. Zmena je to dosť veľká. Hrá sa rýchlejší a o dosť fyzickejší basketbal. Ďalej sa tiež venuje väčšia pozornosť taktike, než ako som tomu bol naučený pri mládežníckych kategóriách. Postupne si zvykám na nový štýl hry a tak vyzerajú aj moje výkony. Tie lepšie chvíľky striedam s tými slabšími. Samozrejme, že je na mojich výkonoch ešte veľa čo zlepšovať, no určite sa v nich nájdu aj pozitívne body, na ktorých môžem ďalej stavať. Jednoznačne najviac musím popracovať na fyzickej sile, aby som dokázal zvládať osobné súboje i boj o pozíciu,“ vyhlásil mládežnícky reprezentant Slovenska.

pd luc 16

Ako mnohí mladíci, tak aj Kincel venuje dostatočnú pozornosť štúdiu: „Nestaviam všetko na jednu kartu. Vždy treba mať zadné vrátka, hlavne v takto ťažkej dobe. Preto považujem školu za rovnako dôležitú a venujem sa popri basketbalu aj štúdiu na vysokej škole, aby som mal vždy v živote viac možností, ktorým smerom sa vybrať.“

Kým v mládežníckych kategóriách patril často k najvýraznejším hráčom súťaže, tak u mužov ho čaká ešte dlhá cesta na výslnie. Aj podľa toho má hráč Prievidze momentálne jasne určené priority.

„Momentálne by som sa rád zlepšoval od zápasu k zápasu a dokázal tak trénerovi, ako aj vedeniu klubu, že neurobili chybu, keď sa rozhodli dať mi šancu. Postupom času by som sa chcel stať platným ligovým hráčom. Takým dlhodobejším cieľom je určite prepracovanie sa do reprezentácie, nakoľko reprezentovať svoju krajinu je pre každého športovca tá najväčšia česť a hrdosť,“ dodal na záver Kincel.

Foto: Ladislav Szibilla