• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nájsť si v časoch pandémie koronavírusu profesionálne angažmán nebolo pre zámorských basketbalistov jednoduchou záležitosťou. Svoje by o tom vedel hovoriť T.J. Atwood, ktorý musel zvládnuť dva roky na Malte, aby sa mu otvorila cesta do lepšej súťaže. Pôsobenie vo Svite vníma ako odmenu za vynaložené úsilie, nedávno pre klub vybojoval Slovenský pohár a sám získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča Final Four.

Atwood patrí k silnej zahraničnej úderke, ktorá pod Tatrami zobrala Niké SBL útokom. Angažovanie 25-ročného všestranného basketbalu v polovici novembra sa ukázalo ako jedno z najlepších rozhodnutí klubu v tejto sezóne, keď nahradil krajana Milesa Thomasa. „Príchod do Svitu je dôkazom toho, že tvrdá robota sa vypláca, ak v nej nepoľavíte. V predchádzajúcich rokoch som zažil niekoľko ťažkých dní, preto je pekné vidieť výsledky v kvalitnej lige. Slovenská súťaž je úplne odlišná od Malty, viacej tímov, kvalitnejší hráči. Čo sa týka basketbalu, ten je stále rovnaký, preto zostávam otvorený tomu, aby som sa spolu so spoluhráčmi každý deň zlepšoval,“ pozitívne zhodnotil Atwood svoj príchod pod Tatry.

Ocenenie MVP, medaila za Slovenský pohár a štatisticky jeden z lídrov Iskry, tak možno v skratke charakterizovať jeho doterajšie účinkovanie na slovenských palubovkách. Pozitívne sa to odzrkadľuje aj na priemerných štatistikách – cez 17 bodov, 7 doskokov, takmer 3 asistencie a 2 zisky. „Čísla sa postarajú sami o seba, ak budem pracovať na každom aspekte svojej hry, učiť sa a popri spoluhráčoch napredovať. Je čo zlepšovať – obranu, prihrávanie, doskakovanie, skórovanie. Všetko to musí vychádzať z nasadenia na tréningoch, študovania hry. Na prvom mieste je ale u mňa tímový úspech,“ uviedol hráč Svitu.

DSC 7848

Pandémia koronavírusu bola pre mnohých ťažkou skúškou, u Atwooda nevynímajúc. Štart medzi profesionálmi v Dánsku mu nevyšiel, takže začiatok musel prísť v jednom z najnižších poschodí európskeho basketbalu, na Malte. Pre lepšie pochopenie situácie, tamojšia reprezentácia sa nikdy nepredstavila v kvalifikácii, respektíve predkvalifikácii na veľké podujatie rangu majstrovstiev Európy, respektíve sveta.

„2020 bol pre každého najťažším rokom na odštartovanie profesionálnej kariéry. Z môjho pohľadu, treba byť pripravený, pretože príležitosť môže prísť kedykoľvek. Tak som rozmýšľal aj ja, keď to nebolo ľahké,“ prezradil Atwood. A teraz môže byť Američan spokojný, že prečkal ťažšie obdobie. S „medveďmi“ je totiž blízko k druhému miestu po základnej časti, čo by pre klub bolo najlepšie umiestnenie od roku 2005.

DSC 7782

„Som veľmi spokojný s tímom. Blížime sa k play off, kde môžeme byť veľmi nebezpeční. Každý deň s chalanmi si užívam. Chcel by som, aby to tak pokračovalo. Hlavným cieľom, nielen mojím, ale aj celého tímu, je titul. U nikoho nie sú prioritou osobné štatistiky, hráme jeden za druhého a to sa ukazuje aj na palubovke,“ dodal na záver krídelník Iskry.

Foto: Daniel Faix