• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

22 úspešných striel za tri body a celkovo 55-percentná úspešnosť z diaľky. Duel šampiónov bol záležitosťou fínskeho Karhu, Patriotom nedali od prvej minúty možnosť pomýšľať na ďalší úspech. Levičania mali problémy dostať sa do svojho tempa a výsledkom tak napokon bola tento rok najvyššia prehra na európskej scéne.

Mnohé už naznačil úvod, keď domáce „medvede“ premenili 4 z 5 pokusov za tri body. Už v tretej minúte viedli dvojciferným rozdielom a pred Patriotmi bola o to ťažšia úloha. „Chceli nám trochu vrátiť prehru z Malagy. Od začiatku bola cítiť ich agresivita a trojkovú streľbu bolo ťažké brániť. Pod košom sme konzistentne bránili celkom dobre, ale asi som nevidel v živote, aby mal nejaký tím 22 úspešných trojok. My sme nemali náš deň, hrali sme zle, to sa stáva. Treba otočiť list a skoncentrovať sa na Prievidzu,“ vrátil sa k stretnutiu levický krídelník Ben Kovac.

Karhu nepoľavovalo ani v ďalších minútach a v podstate na čo siahlo, tak si našlo cestu do koša. „Žlto-zelení“ skúšali rôzne taktické varianty, striedania, ale dlhodobejšie nevedeli svojho súpera z Fínska zastaviť. „Karhu vstúpilo do zápasu veľmi sebavedomovo. Vedeli sme, že ich streľba za tri body je silná stránka a aj napriek tomu sme nedokázali pokryť pozície, ktoré si vypracovali a pri extrémnej úspešnosti, ktorú mali počas celého zápasu, ale hlavne počas prvej štvrtiny a jej úvodu, to bolo veľmi ťažké zastaviť. Vždy sa dá urobiť niečo inak, možno by sme ich teraz po zápase riešili inak. Aj napriek tomu, že sme sa snažili v druhom polčase urobiť zmeny, tak súper si stále dokázal vypracovať pozície a voľné strely, ktoré naďalej premieňal s vysokou úspešnosťou. S laufom domáceho tímu sa v priebehu stretnutia dalo ťažko niečo urobiť,“ vyjadril sa kouč Michal Madzin.

3L4A6097

Na domácich hráčoch bola evidentná motivácia za neúspešné účinkovanie na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov v španielskej Malage. Vtedy ich dokázali Levičania dokonale prekvapiť a výsledkom tak bol nielen triumf domáceho majstra, ale aj rozplynutie sna o prípadnej účasti v skupinovej fáze súťaže. Teraz to Karhu vrátilo aj s úrokmi, výsledkom bola najvyššia prehra Patriotov v aktuálnej sezóne a na európskej scéne (71:105). „Na európskej scéne sa už ťažko dobieha taký deficit, aký sme mali my. Proti Opave sme to dokázali, ale keď súper dáva všetko, tak musíš na to vynaložiť dvojnásobnú energiu,“ uviedol Kovac.

Podľa Madzina bola dôležité aj to, že sa už súperi poznali: „Samozrejme, v priebehu sezóny a po odohraní zápasov sa na súpera dá pripraviť lepšie. Bolo jasné, že už nás určite nepodcenia. Pokryli určité silné stránky, ktoré máme a zahrali výborný zápas. Extrémna úspešnosť streľby za tri body im vliala sebavedomie a stretnutie úplne v pohode kontrolovali. Z každého zápasu sa dá poučiť. Verím, že aj z tohto si zoberieme určité veci, na ktorých budeme vedieť zapracovať a do budúcna si na ne dáme pozor. Nemôžeme sa negatívne nechať ovplyvniť tým, aký zápas sme odohrali v stredu večer, ale dobre sa pripraviť hneď na sobotu.“

3L4A6104

Na prehru musia „žlto-zelení“ rýchlo zabudnúť, nabitý program zápasov pre nich pokračuje už tento víkend doma, kedy v rámci ligy privítajú doma Prievidzu. Nič pre nich nie je na úvod druhej fázy Európskeho pohára FIBA stratené, prehrou začali aj tú predošlú a napokon bol z toho postup. „Teraz im to chceme vrátiť. Netreba sa vyhovárať, treba bojovať a ukázať náš basketbal. Nepadali nám strely, zle sme bránili. Nemôžeme si zároveň dovoliť rozstrieľať takto súpera hneď od úvodu, aby súper získal sebavedomie. Chýbali nám tiež ľahké koše, väčšina našich útokov bola dlhá,“ dodal Kovac.

Foto: fiba.basketball