• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Jedenástym kolom Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy sa uzatvorí prvá štvrtina základnej časti. Komu sa podarí mať úspešný víkend?

BK Inter Bratislava - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Hant aréna, sobota 19. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš (SR), Markus Sorgo, Wolfgang Kirnbauer (obaja Rak.)

Čo je potrebné vedieť: Doterajšie vzájomné stretnutia bratislavského derby mali vždy iba jediného víťaza - Inter. "Žlto-čierni" sú favoritom aj pred sobotňajším stretnutím, sú na prvom mieste tabuľky, ťahajú dvojzápasovú sériu víťazstiev a v stredu mali voľno. Ich mestský rival má zatiaľ prekvapujúco lepšiu bilanciu vonku, ako doma. Zverenci trénera Petra Ivanoviča zatiaľ dokážu s papierovo lepšími tímami držať krok, o čom sa mohol naposledy presvedčiť vicemajstra. Komárno malo dlho stretnutie vo svojich rukách, ale v poslednej štvrtine takmer prišli o víťazstvo. Karlovka nakoniec prehrala tesne 85:91.

Kto proti komu: Prvýkrát sa proti svojim bývalým spoluhráčom predstaví pivot Interu Lukáš Hoferica. Aký recept na neho nájde trojica Branislav Brliť, Juraj Hašan a Ivan Židzik?

Čísla, čísla, čísla: Karlovka je nebezpečná nielen spod koša, ale čoraz lepšie sa javí aj bodový príspevok lavičky. Proti vicemajstrovi prispeli až 53 bodmi.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin (tréner Interu): „Musíme pokračovať v našich dobrých výkonoch v útoku a rešpektovať taktiku, čo máme hrať v obrane. Ak sa nám to podarí, myslím si, že by sme mali eliminovať silné stránky súpera a vyhrať.“

Peter Ivanovič (tréner Karlovky): "V sobotu chceme nadviazať na dobrý výkon z druhého polčasu s Komárnom. Ak však chceme pomýšľať na priaznivý výsledok, musíme hrať svoju hru sústredene po celých 40 minút, nie iba polovicu stretnutia." 

 

KB Košice - BC Prievidza 

Angels aréna, sobota 19. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Milan Brziak, Ján Kovalčík

Čo je potrebné vedieť: Ťahákom sobotňajšieho kola je určite repríza minuloročného semifinále. Košičania sú na čele tabuľky, päť stretnutí neprehrali a v stredu posilnili svoje sebavedomie víťazstvom na palubovke Levíc. O nič horšie nie sú na tom ani hráči Prievidze, v lige nenašli už tri zápasy premožiteľa a po veľkom víťazstve nad Bnei Herzliyou by radi túto formu aj naďalej potvrdzovali.

Kto proti komu: Americký súboj na rozohrávke, to môže byť ťahákom tohto duelu. V stredu sa LaDarius White stal s 31 bodmi hráčom kola. Prievidzu už dlhodobo ťahá kvalitnými výkonmi Andre Jones.

Čísla, čísla, čísla: Ktorý z tímov bude mať lepšiu mušku za tri body? "Býci" premenili v stredajšom dueli 14 pokusov, Prievidza proti Izraelčanov mala o dve trojky menej. 

Povedali pred zápasom:

LaDarius White (hráč Košíc): „Očakávam nesmierne náročný boj o každú loptu. Viem, že Prievidza je majstrom a patrí medzi najlepšie kvalitné tímy súťaže. My však chceme vyhrať každý zápas. Sme prví v tabuľke a túto pozíciu si potrebujeme udržať.“

Marko Batina (hráč Prievidze): „Očakávam ťažký súboj. Košice majú kvalitné mužstvo s dobrými hráčmi a hlavne doma sú nepríjemným súperom. Preto k zápasu pristupujeme s plnou vážnosťou. V stredu sme vo veľmi náročnom zápase zaznamenali dôležité víťazstvo a rovnako sa musíme pripraviť aj na toto stretnutie. Ak chceme byť úspešní musíme predviesť výkon na sto percent našich súčasných možností, dobre brániť a hrať ako tím. Košice odohrali dobrý zápas v stredu v Leviciach a tiež na nás budú určite veľmi dobre pripravené.“

 

MBK Handlová - BK Levickí Patrioti 

Mestská športová hala, sobota 19. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík (SR), Milad Kadkhodaie, David Heinrich (obaja Rak.)

Čo je potrebné vedieť: Zaujímavý duel možno očakávať aj na Hornej Nitre. Handlovčania zatiaľ nepredvádzajú pod novým trénerom presvedčivé výkony, po deviatich kolách im patrí až ôsma pozícia. Nedarilo sa im ani v stredajšom stretnutí, na palubovke nováčika z Lučenca prehrali 77:95. Dych mierne došiel aj Patriotom, po sérii šiestich výhier prišli tri prehry v rade. Treba však povedať, že hlavne posledné dva zápasy priniesli tesné prehry proti silným celkom. S odhodlaním bojovať o čelo tabuľky a prerušiť sériu prehier chcú uspieť proti Handlovej.

Kto proti komu: Na oboch stranách podávajú stabilne dobre výkony slovenskí reprezentanti. V Handlovej je to skúsený Nenad Miloševič, za Levice sa zatiaľ výborne pasuje s prvou profesionálnou sezónou Šimon Krajčovič. 

Čísla, čísla, čísla: "Baníci" si musia obzvlášť dávať pozor na doskoku a v protiútokoch. Patrioti zaznamenali v týchto ukazovateľoch 15, respektíve 13 bodov. Levičania sa musia mať na pozore okolo trojkového oblúka, domáci basketbalisti mali v poslednom stretnutí 35% úspešnosť. 

Povedali pred zápasom:

Ivan Kartáč (športový riaditeľ Handlovej): "Zajtra na nás čaká veľmi silný súper, ktorý pod vedením výborného trénera podáva vyrovnané výkony. My ale hráme doma na svojom ihrisku pred našimi fanúšikmi. Budeme bojovať o každú loptu, súper musí byť stále pod tlakom a musíme sa vyvarovať ľahkých chýb a strát. Ak chceme Levice poraziť musíme podať zodpovedný výkon v obrane."

Jozef Vojtek (hráč Levíc): „Handlová po ročnej pauze má opäť záujem pobiť sa o vrchné priečky tabuľky. Tím v poslednom čase zmenil trénera aj dvoch hráčov a bude sa snažiť vybojovať víťazstvo na domácej palubovke. My po sérii troch prehier v rade potrebujeme opäť naskočiť na víťaznú vlnu a odčiniť naše dve domáce zaváhania.“

 

BK Iskra Svit - MBK Lučenec 

Iskra aréna, sobota 19. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Peter Karniš, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: Do Svitu pricestuje zastaviť domácu neporaziteľnosť "podtatrancov" nováčik z Lučenca. Zverencov trénera Ivana Kurilla čaká zároveň ďalšia možnosť, ako získať prvé víťazstvo na palubovkách súperov. Svoju domácu silu potvrdili ziskom dvoch bodov proti Handlovej. 

Kto proti komu: V drese domáceho celku je tvorcom hry Evan Singletary, na hosťujúcej strane sa rozohral Branislav Pipíška a tradične dobre hrajúci Strahinja Stojačič.

Čísla, čísla, čísla: Ak chcú hráči Svitu uspieť, musia eliminovať vysokú úspešnosť Lučenca za dva body. "Kurillovcom" padlo naposledy do koša až 84% pokusov.

Povedali pred zápasom:

Roman Findura (hráč Svitu): „Po týždni nás čaká ďalší domáci zápas proti Lučencu, ktorého tím poznáme už aj z prípravy, takže si uvedomujeme silu súpera. Nakoľko je nováčikom v súťaži, podáva dobré výkony, o to viac musíme k tomuto zápasu pristúpiť zodpovedne. Našim prvoradým cieľom bude dodržiavať taktiku, na ktorej sme pracovali a verím, že doma spolu s našimi vynikajúcimi divákmi budeme opäť úspešní.“

Milič Blagojevič (hráč Lučenca): "Pre mňa bude tento zápas trochu špecifický, veď nedávno som bol súčasťou mužstva Svitu aj ja. No teraz už hájim farby Lučenca a za svojich spoluhráčov, klub a fanúšikov chcem bojovať naplno. Ak podáme rovnako dobrý a kolektívny výkon, ako v zápase proti Handlovej, môžeme opäť pomýšľať na plný bodový zisk. Verím, že náš tím na to potenciál určite má."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - MBK SPU Nitra

Mestská športová hala, sobota 19. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíškaa, Tomáš Doušek, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Zdravotné patálie vicemajstra sú pravdepodobne konečne minulosťou a Komárno môže tak stúpať tabuľkou. Štvrté víťazstvo za sebou prišlo na ihrisku Karlovky, nerodilo sa však ľahko. Prvýkrát sa proti svojmu bývalému tímu predstaví tréner Dragan Ristanovič, ktorý aktuálne vedie tím Nitry. "Corgoni" výrazne zlepšili pod jeho taktovkou herný prejav, ale aj oni sa v stredu vydreli na zisk dvoch bodov. 

Kto proti komu: Po zranení je späť rozohrávač Farad Cobb, ktorému sekunduje Vuk Djordjevič. Streleckým ťahúňom Nitry je Juevol Myles, pripojiť by sa k nemu premiérovo by sa mal aj Nikola Otovič.

Čísla, čísla, čísla: Komárňanským receptom na úspech môže byť zopakovanie streleckej úspešnosti z Karlovky - 52%. Nitrania sa musia zlepšiť na doskoku a streľbe za dva body, ak chcú získať prvú výhru na ihrisku súpera.

Povedali pred zápasom:

Juevol Myles (hráč Nitry): "Opäť nás čaká ťažký zápas. Tak ako vždy, musíme pozorne brániť a premieňať ľahké strely. Zároveň musíme byť koncentrovaní celých 40 minút, pretože doháňanie súperovho skóre nás zbytočne stojí veľa síl."

Foto: Martin Šopinec