• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Sviatočné a posledné kolo v kalendárnom roku 2014 máme rozdelené až do štyroch hracích dní. Prvý zápas nás čaká už v pondelok 22. decembra, druhý 23. decembra, dva sa uskutočnia v sobotu, 27. decembra, a posledný až v novom kalendárnom roku, 25. februára.

MBK SPU Nitra – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH Dolnočermánska ul., streda 25.2. od 18:00, dohrávka 22. kola

O tom, kto do play-off nepostúpi už definitívne vieme pred koncom základnej časti. Je to Nitra, ktorá v tejto sezóne zvíťazila len trikrát, a Levice. Tie začali sezónu dobre, no postupne sa dostávali do hernej krízy, a hoci sa o štvrťfinále ešte pokúsili bojovať, neuspeli. Dohrávka z 22. kola bude predposledným zápasom týchto dvoch družstiev v sezóne 2014/2015. Oba tímy sú už však oslabené. Nitru už dávnejšie opustila dvojica kľúčových hráčov Ward – Vido, no a teraz dvaja hráči prestúpili aj z tímu Levických Patriotov. „Po sobotnom zápase na Pasienkoch, ktorý definitívne rozhodol o našej neúčasti v play-off, opustili tím Nemanja Miljković a Luka Igrutinović. Po chorobe sa do zredukovaného kádra vracia Vladimír Klár. V Nitre chceme odohrať dobrý zápas, oba tímy hrajú bez tlaku, tak si môžu zápas poriadne užiť,“ informuje Ladislav Garaj, manažér žlto-zelených

Vo vzájomných zápasoch boli v tejto sezóne lepší Levičania, ktorí Nitru dokázali poraziť vo všetkých troch stretnutiach. V stredajšej dohrávke to však budú Nitrania, ktorí budú mať výhodu domáceho prostredia.  „Mohlo by nám zahrať do karát, že Leviciam odišli dvaja kľúčoví hráči, čo na druhú stranu budú chcieť využiť ostatní hráči a budú chcieť ukázať svoje kvality. Keďže sme v tejto sezóne s Levicami neodohrali práve najlepšie zápasy, tak dúfam, že posledný pokus vyjde tak, ako má. Pomohlo by nám ešte jedno víťazstvo v tejto fáze, pretože každý si pamätá tie posledné zápasy sezóny, a ak sú úspešné, tak sa v lete lepšie pracuje,“ hovorí Juraj Jánošík, hráč Nitry.

Nitra – Levice v sezóne 2014/2015: 74:83 (d), 80:86 (v), 75:86 (v)  

BC Prievidza – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Niké aréna, sobota 27.12. od 18:00

Po prvej domácej prehre s Interom vycestovali Prievidžania do Svitu, odkiaľ si priniesli 11-bodové víťazstvo 80:69. Počas vianočných sviatkov však v tíme BC Prievidza nastala zmena. Do hornonitrianskeho družstva pribudol nový rozohrávač, Uroš Zadnik, avšak to, či nastúpi už v sobotňajšom zápase je otázne. V sobotu sa prievidzskí „baníci“ predstavia v domácom prostredí a posledný zápas v roku 2014 odohrajú proti Karlovke. „Pripravujeme sa intenzívne, aj počas vianočných sviatkov. Musíme sa udržovať vo forme a každý zápas berieme vážne. Rozhodne súpera nepodceníme a verím, že budeme pokračovať v takých výkonoch , aké sme predvádzali do teraz,“ hovorí hráč BC Prievidza, Dražen Klarić.

Karlovka si víťazstvom v Spišskej Novej Vsi z 21. kola pripísala tretiu výhru v rade. V sobotu ich však čaká omnoho náročnejší zápas, nakoľko Prievidza, ktorá je jasným favoritom tohto stretnutia, bude hnaná dopredu aj fantastickým domácim publikom. „Na pôde favorizovanej Prievidze chceme predviesť kolektívny a bojovný výkon. Budem rád, ak sa hrou priblížime k takej úrovni, akú sme predvádzali pred sviatkami. Vieme, že Prievidza má nového stredného rozohrávača, ale budeme si musieť dať pozor nielen na neho. Súper má vyvážené mužstvo na každom poste,“ povedal k zápasu manažér Karlovky, František Kubala.

Prievidza – Karlovka Bratislava v sezóne 2014/2015: 76:47 (v), 87:44 (d)

MBK Handlová – BK Inter Incheba Bratislava

ŠH, sobota 27.12. od 18:00

Nový tréner Handlovej, Branko Maksimović, má za sebou ako prvé víťazstvo, tak aj prvú prehru. Tú so svojím tímom utŕžil v 21. kole, keď Handlovčania neuspeli v Leviciach. V 22. kole privítajú „baníci“ na domácej palubovke Inter Bratislava, s ktorým síce už dvakrát v tejto sezóne prehrali, ale v oboch prípadoch však nemali od víťazstva veľmi ďaleko. „Cez sviatky sme tvrdo pracovali a zodpovedne sa pripravovali na zápas proti Interu. Čaká nás nepríjemne ťažký zápas proti súperovi, ktorý hrá rovnako dobre doma, ako aj u súperov. Všetci sa na zápas veľmi tešíme a dúfam, že nás proti majstrovi príde povzbudiť čo najviac divákov,“ hovorí Ivan Kartáč, športový riaditeľ MBK Handlová.

Inter Bratislava sa momentálne vezie na víťaznej vlne a víťazstvom v Banskej Bystrici si na svoje konto pripísal piatu výhru v rade. Ako sa však spomínalo, Handlová ich už dvakrát veľmi výrazne potrápila a ani jedno z víťazstiev si nevybojovali len tak jednoducho. Náročné to určite budú mať aj v sobotu, nakoľko stretnutie sa uskutoční práve na handlovskej palubovke, kde sú „baníci“ veľmi silní. To potvrdzuje aj oficiálne vyjadrenie Interu Bratislava. „Kalendárny rok 2014 chcem zakončiť najlepším možným spôsobom – víťazstvom. V Handlovej sa však nikdy nehrá ľahko.“

Handlová – Inter Bratislava v sezóne 2014/2015: 79:83 (d), 73:81 (v)

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves – MBK Rieker COM-therm Komárno

ŠH, pondelok 22.12. od 18:00

Posledné kolo sa uskutočnilo 20. decembra a Spišiakov s Komárnom už čaká ďalší zápas. Na prípravu tak mali iba dva dni. V sobotňajšom zápase sa darilo hráčom Komárna, ktorí v domácom prostredí vysoko zdolali Nitranov, 121:68. Spišskej Novej Vsi sa zas tak veľmi nedarilo, keď na domácej palubovke nestačili basketbalistom Karlovky. Dnes ich čaká ďalší domáci zápas, a to proti silnému Komárnu. „Mali sme veľmi krátky čas na prípravu, ale je to určite lepšie, ako hrať medzi sviatkami. Musíme si dať na Komárno pozor, pretože aj hráči „vysokej“ zostavy dokážu vystreliť za tri body, a sú tým veľmi nebezpeční.  Kľúčovým preto bude ubránenie oblúka a predovšetkým Bannistera, ktorý je lídrom Komárna,“ konštatuje pred zápasom tréner Spišskej Novej Vsi, Ivan Kurilla.

Komárno ťahalo osemzápasovú víťaznú šnúru, ktorú prerušila prehra v Handlovej v 20. kole. Tú však napravili víťazstvom nad Nitrou v 21. kole. V Spišskej Novej Vsi ich čaká súper, ktorého už v tejto sezóne dvakrát zdolali, a to v oboch prípadoch takmer 30-bodovým rozdielom. „Naším cieľom v tomto zápase je vyhrať, pretože by sme radi ukončili tento rok výhrou. Našou tímovou prioritou je predviesť dobrú defenzívu a z kvalitnej obrany prejsť do rýchlych protiútokov a úspešne ich zakončiť,“ hovorí komárňanský hráč Siniša Bilić, ktorý zároveň pre fanúšikov dodáva: „A taktiež by som všetkým chcel zaželať pekné sviatky.“   

Spišská Nová Ves – Komárno v sezóne 2014/2015: 76:105 (d), 77:104 (v)

BK Iskra Svit – ŠKP Banská Bystrica

Iskra aréne, utorok 23.12. od 18:00

Banskobystričania v poslednom kole prvýkrát po desiatich zápasoch vycestovali k svojmu súperovi, ktorým bol Inter Bratislava. U majstra však „policajti“ neuspeli a s výsledkom 66:101 si pripísali aj druhú prehru v rade. V predvianočný večer ich čaká ďalší zápas na súperovej palubovke, v ktorom vycestujú do Svitu. „Svit je dobrý tím, aj keď sa od začiatku sezóny boria s rôznymi problémami. Sú schopní hrať vyrovnané partie aj s najlepšími tímami z ligy, plus, aj keď nahrajú práve v najsilnejšej zostave a prehrávajú v zápase zdanlivo vyšším rozdielom, tak sa dokážu vrátiť späť do hry, čo už neraz v tejto sezóne dokázali. Preto si na nich musíme dať veľký pozor a držať stopercentnú koncentráciu na veci, ktoré si povieme, a to počas celej doby stretnutia,“ povedal tréner Banskej Bystrice, Martin Blaho.

Svitania sa však momentálne nachádzajú v miernej hracej kríze, keď po prehre na Interi a na Karlovke, prehrali aj doma s Prievidzou, a to už druhýkrát v tejto sezóne. S Banskou Bystricou majú momentálne vyrovnané skóre, nakoľko v jednom zápase nad nimi zvíťazili a v jednom im podľahli. V utorkovom zápase však budú mať výhodu domáceho prostredia. „Na zápas sa pripravujeme štandardne, stále však máme veľkú maródku a nie všetci hráči sú pripravení hrať,“ hovorí Ján Drobný, prezident BK Iskra Svit.

Svit – Banská Bystrica v sezóne 2014/2015: 84:77 (d), 76:81 (v)