• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotu, 7. novembra, sú na programe tri zápasy 11. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, a to medzi Svitom a Karlovkou, Prievidzou a Košicami a Komárnom a Levicami. Štvrtý zápas nás čaká až v nedeľu a Inter v ňom privíta basketbalistov Nitry. Voľno bude mať Spišská Nová Ves.

BK Isrka Svit – VŠEMvs Karlovka Bratislava

Iskra aréna, sobota 7.11. o 18:00

Prvá konfrontácia Svitu s Karlovkou dopadla v prospech bratislavského mužstva, ktoré malo v tomto zápase výhodu domáceho prostredia. Veľmi dôležitá bola v tomto prípade druhá štvrtina, v ktorej si Karlovka spravila sedembodový náskok. Oba tímy mali pritom až týždennú prestávku, počas ktorej sa mohli pripravovať na stretnutie 11. kola. Basketbalisti Svitu mali voľnú stredu, nakoľko zápas 10. kola odohrali už v predohrávke, 20. októbra. V nej doma hostili tím Interu Bratislava, ktorému aj podľahli o 11 bodov – 67:56. Naposledy odohrali zverenci Rudolfa Juga domáci zápas s Levicami, v ktorom si na svoje konto pripísali ďalšiu prehru, keď žlto-zeleným podľahli tým najtesnejším rozdielom – 75:76. „Po týždni hráme opäť doma. Zbytočnú prehru s Levicami musia naši hráči zvládnuť v hlavách a odčiniť ju proti Karlovke. Nastúpime kompletní,“ informuje pred sobotňajším zápasom prezident Svitu, Ján Drobný.

Hráči Karlovky mali v stredu voľný žreb, a tak si takisto mohli oddýchnuť o pár dní viac, ako ich sobotňajší súper a na zápas sa poctivo pripraviť. Karlovka prvú štvrtinu základnej časti ukončila mestským derby s Interom, ktorému v Hant aréne na Pasienkoch podľahla 13-bodovým rozdielom. Počas prvých ôsmych zápasov, ktoré zverenci Milana Černického zatiaľ odohrali, si pripísali tri víťazstvá a päť prehier. Dva body sa im pritom podarilo vybojovať hneď v ich prvých troch stretnutiach. S Nitrou, v Spišskej Novej Vsi a s ich sobotňajším súperom – Svitom. „Do druhej štvrtiny základnej časti vstupujeme dôležitým zápasom pod Tatrami, ktorý bude priamym súbojom o 6. miesto v lige. Napriek sympatickým výkonom proti papierovo silným súperom sme už dlho neokúsili chuť víťazstva. Body do tabuľky potrebuje Svit, ako aj my. Očakávam vyrovnaný a náročný zápas . Verím, že tréneri i hráči podriadia všetko tomu, aby sme boli úspešnejší aj druhom meraní síl na horúcej palubovke vo Svite,“ hovorí generálny manažér Karlovky, František Kubala.

Svit – Karlovka v sezóne 2015/2016: 65:69 (v)

Delegácia rozhodcov: Brziak – Zubák – Karniš

MBK Rieker COM-therm Komárno – EUCOS Levickí Patrioti

ŠH, sobota 7.11. o 15:00

Komárno a Levice sa zatiaľ nachádzajú v prvej štvorke tabuľky, keď majú na svojom konte, rovnako ako Prievidza a Košice, 16 bodov. Všetkým štyrom družstvám sa počas deviatich zápasov podarilo zvíťaziť v siedmych a v dvoch zase neuspeli. Komárňania tie svoje utŕžili na palubovke Prievidze a Interu, no doma však aj naďalej zostali nezdolaní. Komárno si v poslednom kole výborne poradilo s basketbalistami Prievidze, ktorých na domácej palubovke privítali vo štvrtok, dva dni po tom, ako odohrali zápas FIBA Europe Cupu s fínskym tímom Kataja Basket. V európskej konfrontácii „lodiari“ síce prehrali, no v najvyššej mužskej súťaži na Slovnsku už boli úspešní. Po ďalšom jednom dni oddychu ich teraz čaká súper z Levíc. „Vo veľmi rýchlom slede odohráme už štvrtý zápas, keď sme začali zápasom so Spišskou Novou Vsou, potom fínskym majstrom a štvrtok proti Prievidzi. Mali sme len jeden deň oddychu, navyše nečaká nás vôbec jednoduchý súper. Na náš prvý vzájomný zápas treba zabudnúť, teraz je to už o inom. Čakajú nás Levičania, s ktorými máme rovnaký počet bodov. Sú nepríjemní vonku aj doma, uvidíme, koľko síl nám zostalo po náročných dueloch a hlavné bude aj to, ako tento zápas zvládneme psychicky. Jedno je isté, určite nás nečaká nič ľahké,“ povedal Jozef Paulík, manažér Komárna.

Levická športová hala takisto yostala aj naďalej nedobytá. Žlto-zelení v tejto sezóne zatiaľ podľahli len na súperovej palubovke, a to v Prievidzi a v Komárne. A do Komárna cestujú Patrioti opäť aj v 11. kole, v ktorom budú môcť odčiniť 36-bodovú prehru z 2. kola. Levice čaká už tretí zápas v rade u svojho súpera. Tie prvé dva dopadli úspešne, keď najprv veľmi tesne zvíťazili vo Svite a v poslednom kole potvrdili svoju úlohu favorita v Nitre. V sobotňajšom zápase je síce miernym favoritom domáce družstvo Komárna, ktoré to už raz proti Leviciam potvrdilo, no od ich prvého stretnutia prešlo niekoľko týždňov a Levičania určite budú chcieť dokázať, že od 2. kola sa posunuli na vyšší level.  „Čaká nás druhé derby v priebehu troch dní, opäť na palubovke súpera. V Nitre sme zápas zvládli tak, ako sme potrebovali. Hráči dostali deň voľna na regeneráciu a teraz sa už sústredíme na sobotný súboj v Komárne. Máme ešte v živej pamäti náš prvý vzájomný zápas. Po výbornej prvej desaťminútovke sme nezvládli ďalší priebeh a vysoko prehrali. Verím, že sme sa poučili a v sobotu budeme domácim dôstojnejším súperom. Komárno proti Prievidzi potvrdilo, že je doma extrémne silným tímom, náročných program z posledných dní im však budeme chcieť ešte trochu spestriť,“ hovorí manažér Levických Patriotov, Ladislav Garaja.

Komárno - Levice v sezóne 2015/2016: 109:73 (d)

Delegácia rozhodcov: Ženiš – Turčin – Margala

BC Prievidza – KB Košice

Niké aréna, sobota 7.11. o 18:00

Aj Prievidza s Košicami, rovnako ako Komárno s Levicami, patria do aktuálnej top štvorky Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy a v sobotňajšom kole sa pôjdu pobiť o prvú priečku v tabuľke. Prievidžania mali do posledného kola na svojom konte len jedinú prehru, a to práve s Košicami, ktoré v sobotu hostia v Niké aréne. „Košice aj napriek tomu, že sú nováčikom majú veľmi kvalitný káder. Po príchode Edwardsa sa znásobila ich sila aj na rozohrávke. Proti takýmto kvalitným tímom si nemôžeme dovoliť prespať úvod zápasu ako sa nám stalo v Komárne. Na východe sme neuspeli, ale verím, že doma aj za podpory skvelého publika im oplatíme prehru,“ hovorí Martin Boško. Tak ako prievidzský manažér spomínal, v Komárne „baníci“ utŕžili svoju druhú prehru v sezóne, čím prerušili svoju osembodovú šnúru víťazstiev. V sobotu však Prievidžania budú môcť Košiciam oplatiť prehru z 2. kola a opäť sa tak naladiť na víťaznú vlnu.

Družstvo Štefana Sviteka prešlo od ich prvej konfrontácie s Prievidzou určitými zmenami, a to v posledných pár dňoch. Košické „býky“ opustili dvaja hráči – americký pivot Jacob Kitchel a chorvátsky krídelník Tomislav Radoš. Namiesto nich však prišla výpomoc na pozícii rozohrávača – Mario Edwards. V poslednom kole odohrali Košičania pomerne jednoduchý zápas, keď na domácej palubovke porazili poslednú Spišskú Novú Ves. Teraz sú však pred nimi súperi, ktorých určite nemôžeme považovať za ľahkých. „Čaká nás trojzápas Prievidza, Levice a Inter, a práve táto pasáž ukáže, ako na tom vlastne reálne v tejto fáze sezóny sme. Svedomito sa na to pripravujeme a do Prievidze pocestujeme tak, ako do každého zápasu, s cieľom vyhrať,“ hovorí asistent tréner Košíc, Richard Leško. Silu svojho sobotňajšieho súpera si uvedomujú aj samotní hráči a konkrétne aj Stanislav Baldovský, ktorý pred zápasom hovorí: „V Prievidzi to bude veľmi ťažký zápas. Ideme tam zabojovať o každú jednu loptu, o každý kôš. Chceli by sme vyhrať, ale bude to veľmi, veľmi ťažké. Disponujú šiestym hráčom v podobe vynikajúceho publika a na každom poste majú výborných hráčov. Každý je zdolateľný, ale v Prievidzi to bude veľmi ťažké.“

Prievidza – Košice v sezóne 2015/2016: 62:68 (v)

Delegácia rozhodcov: Gabara – Fuska – Lamoš

BK Inter Bratislava - MBK SPU Nitra

Hant Aréna, nedeľa 8.11. o 18:00

Podľa papierových predpokladov by malo ísť o najjednoznačnejší zápas kola, zápasová kvalita a hráčska kvalita je na strane domáceho tímu, ktorý je povzbudený premiérovým víťazstvom vo FIBA Europe Cupe. Víťazstvo nad poľskou Vroclavou ukazalo hernú tvár žlto-čiernych, s ktorou by sa radi prezentovali počas celej sezóny. Ak chcete Inter držať krok s najlepšími tímami, tak povinnosť hlásiť zvíťaziť. K dôležitosti duelu sa vyjadril aj tréner Branko Maksimovič: "Musíme pripraviť hráčov, aby zahrali na maximálnej úrovni, predovšetkým v obrane. Zápas využijeme aj na zohrávanie sa, pretože sme len od pondelka kompletní. Pozývam fanúšikov, aby prišli podporiť hráčov, pretože odviedli veľmi dobrú prácu pri stredajšom víťazstve v Pohári FIBA Europe.“

Vysokoškoláci z Nitry síce zvíťazili v kľúčovom stretnutí proti Spišskej Novej Vsi, ale potom prišla tvrdá realita v domácich stretnutiach proti Prievidzi a Leviciam. Zverenci Petra Semana majú okrem toho viacero zdravotných problémov, do zápasu s určitosťou nezasiahne Marian Kysela, zranenia boli hlásené aj pri Ábelovi, Pánisovi či Štefekovi. Pred Nitrou tak stojí náročná úloha, aj napriek viacerým absenciám by radi potrápili favorita tohto duelu. „Znova nás čaká ťažší súper. Inter je kvalitou niekde inde ako my. Snažíme sa však do každého zápasu vstupovať naplno a nebrať rivalov tak, že sú silnejší, či to bolo Komárno alebo naposledy Prievidza. Keďže sme mladé družstvo, z takýchto stretnutí ako bude to nedeľné na Pasienkoch sa môžeme vždy niečo naučiť," myslí si krídelník Nitry Ladislav Stojanov.

Inter - Nitra v sezóne 2015/2016: 94:52 (v)

Delegácia rozhodcov: Pipíška - Bara - Bartoš

 

FOTO: PETER JESENSKÝ