• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

O najprekvapivejší výsledok 38. kola Eurovia SBL sa postarali basketbalisti BK 04 AC LB Spišská Nová Ves, v domácom prostredí sa im podarilo zaskočiť ďalšieho papierového favorita. S prehrou o 11 bodov (88:77) odchádzal líder tabuľky KB Košice.

Ústrednou postavou duelu sa stal americký pivot Phil Henry, 19 bodmi a 16 doskokmi sa stal aj osobnosťou 38. kola. "Je to skvelý pocit. Ani neviem opísať, ako som hrdý na tím. Chalani tvrdo pracovali, držali sa zápasového plánu a udržiavali šance počas celého priebehu. O motiváciu v šatni sa postaral tréner, ktorý nám pomohol k tomu, aby sme od začiatku vybehli s veľkou energiou. Chalani do toho išli aj s veľkým vstupňom agresivity," vyjadril sa k stredajšej výhre pivot Spišiakov. 

Hostia nastúpili do zápasu bez pivota Michala Baťku a Radenka Pilčeviča, ale i tak boli favoritom. V ich prospech totiž hovorila séria víťazstiev a tabuľkové postavenie. Domáci basketbalisti však dokázali eliminovať viaceré zbrane súpera, v dobrej forme hrajúceho LaDariusa Whitea udržali len na štyroch bodoch a lepší boli tiež vo väčšine štatistických ukazovateľoch. Tréner Spišskej Novej Vsi Erich Korfanta pri tom rotoval len osmičku hráčov. "Vedeli sme, že naše možnosti na lavičke sú limitované. Išli sme preto do zápasu s tým, že musíme hrať sústredene, múdro a dávať si pozor na fauly, čím by sme mohli čo najdlhšie živiť nádeje na víťazstvo. Myslím si, že výsledok tohto zápasu pridá chlapcom na sebavedomí a je tiež dobrým príkladom, že nie sme taký zlý tím, ako ukazuje zápasová bilancia. Aj napriek mnohým prehrám sme družstvo, proti ktorému sa nikomu ľahko nevyhráva," zamyslel sa Henry. 

Dva body pre Spišiakov prišli v správnom čase, pred zápasom s Košicami ťahali sériu štyroch prehier za sebou, z toho v troch prípadoch inkasovali viac ako 101 bodov. Na tomto fakte mali veľký podiel aj zranenia v tíme. "Mali sme pár zápasov, v ktorých sme nehrali najlepšie. Myslím si, že to bolo zapríčenené tým, že sme boli unavení, hrali sme veľa minút v úzkej rotácii," povedal pivot Spišskej Novej Vsi. Henry patrí k dôležitým ťahúňom tímu, jeho zápasový priemer atakuje už double-double, po 32 odohratých stretnutiach má priemer 16,4 bodu, 9,0 doskokov, 1,1 asistencie a 1,0 zisku. "Moje výkony boli dobré, ale za to patrí vďaka mojim spoluhráčom. Keď chalani bojujú, tak sa snažím zo všetkých síl odovzdať to najlepšie, či už v útoku alebo v obrane. Uľahčuje mi prácu, keď mám okolo seba takých hráčov ako je Matt Marshall a Aleksa Šolevič, ktorí vnímajú výborne dianie na palubovke. Nedá mi nespomenúť Mateja Majerčáka, ktorý počas sezóny vyzrel a je sebavedomejší. Neviem sa už dočkať, kam posunie svoju hru náš najmladší hráč v ďalšej sezóne," vyjadril sa k výkonom americký basketbalista.

Foto: Oliver Búza