• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V mladom kádri Dávida Demečka sa vyníma jedno meno - Vladimír Hovaňák. Domáci odchovanec sa po ročnej odmlke vrátil do známeho prostredia, aby pomohol pri novej etape tradičného klubu.

Uplynulú sezónu strávil 33-ročný krídelník na Hornej Nitre, kde obliekat prievidzský dres. "V Prievidzi som prežil spolu so svojou rodinou veľmi pekný rok. Basketbalovo som sa dostal do inej pozície ako som bol zvyknutý, no myslím si, že som to zvládol k svojej spokojnosti i k spokojnosti iných. Kolektív a tím okolo nás boli všetko skvelí ľudia. Tú sezónu beriem za jednu z mojich naj, nemyslím len basketbalovo, ale aj všetko okolo bolo pre moju rodinu veľmi príjemné. Mrzí ma len fakt, že sme to nedotiahli až ku zlatu," obhliada sa späť za sezónou Hovaňák. Počas leta mal Hovaňák na stole dve ponuky, ktoré však nakoniec nevyšli podľa predstáv. Ako priznáva momentálny hráč Spišskej Novej Vsi, táto nepríjemná situácia ho veľmi mrzela, hlavne jedna ponuka, ktorá už bola na spadnutie. Nakoniec sa rozhodol prijať ponuku zo Spiša, kde na neho čakal mladý a neskúsený tím vedený ambicióznym trénerom Dávidom Demečkom. "Oslovili ma s cieľom pomôcť tímu a trénerovi. Rád som to prijal," odpovedá na margo ponuky hrajúci asistent Demečka. V tíme bude vo veku 33 rokov najstarším hráčom, prirodzene aj z pozície asistenta trénera bude pomáhať a viesť mladších spoluhráčov. "Snažím sa o to každý tréning, v každom zápase," dodáva Hovaňák.

Ako sme už naznačili, okrem hráčskej pozície sa bude Hovaňák venovať aj trénerskej činnosti ako hrajúci asistent tímu. "V prvom rade ide o pomoc trénerovi. Mojou úlohou je mu predostrieť hráčsky pohľad na dané herné situácie. Nie je to pre mňa úplne jednoduché, lebo niekedy sa viac sústredím na hru ostatných spoluhráčov ako na svoju hru," zvyká si na novú rolu skúsený hráč. Leto na Spiši bolo rušné, zmenilo sa vedenie klubu, v hráčskom kádri tiež nastal značný prievan, ako vníma túto situáciu Hovaňák? "Zmenu tento klub veľmi potreboval. Pozitívne vnímam aktuálnu filozofiu klubu a chcem veriť, že to nie sú len prázdne slová. Takýchto prázdnych slov bolo už v Spišskej povedaných neúrekom. Držím prsty, aby táto filozofia vydržala nie jeden rok, ale aby bola základom pre dlhodobú koncepčnú prácu. V Spišskej boli vždy v minulosti mladí hráči, ktorí mali potenciál hrať extraligu. Bohužiaľ prístupom klubu si väčšina vybrala buď koniec kariéry alebo radšej zmenila klub. Ako som už spomínal, fandím filozofii nového vedenia založenej na podpore mladých novoveských hráčov. Dúfam, že táto filozofia nie je len výsledkom nelichotvej finančnej situácie, ale práve naopak snahou o motiváciu mladých basketbalistov, že majú budúcnosť aj v domácom klube." Aj v dôsledku výrazných zmien nebola príprava zverencov Dávida Demečka na sezónu ideálna, čo sa potvrdilo aj v prvom zápase, v ktorom jasne podľahli Košiciam 54:91. "Príprava sa pre nás prvým súťažným zápasom nekončí. Je tu viacročná koncepcia, preto bude tento ročník skôr prípravný pre všetkých mladých chlapcov v našom tíme pre nasledujúcu sezónu. Odohrali sme len päť zápasov, no ani jeden tím podľa môjho názoru nemal kvalitu našich extraligových súperov, takže nám reálny obraz nenastavili. Pozitívne bolo, že všetci mladí chlapci ukázali potenciál, na ktorom sa dá stavať a budovať niečo pre ďalšie roky," nerobí si ťažkú hlavu z prvého výsledku hráč Spišskej Novej Vsi. Čo teda očakávajú na Spiši od novej basketbalovej etapy? "Ciele sú jednoduché, prilákať diváka na bojovnosť a srdce. Káder je postavený z polovice na junioroch a z polovice na starších chlapcoch, ktorí majú maximálne dvojročné skúsenosti s extraligovým basketbalom. Takže by nebolo voči ním fér stavať ich pred nejaké vyššie ciele. Dôležité bude aby sa v priebehu sezóny pozoroval progres vo výkonnosti týchto chlapcov a vtedy si myslím, že vedenie a diváci budú spokojní," dodáva na záver Hovaňák.

Foto: Peter Peniaško a Michal Buza