• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Otáznik nad pokračovaním Lučenca v Niké SBL visel dlhú dobu, ale tradičnú basketbalovú značku sa podarilo s vypätím všetkých síl zachrániť. Skromnejšie podmienky otvárajú možnosti pre mladé slovenské tváre, nad ktorými bude držať taktovku skúsený tréner Tibor Jány.

Po najúspešnejšej sezóne v histórii klubu, keď sa podarilo vybojovať striebro a Slovenský pohár, to bol v ročníku 2022/2023 mierny ústup z čelných pozícií. „Pelikáni“ sa ale držali v pokojnom strede tabuľky, aj napriek tomu, že veľmi skoro menili hlavného trénera a postupne sa obmieňala legionárska časť družstva. Teraz bude pod vplyvom okolností situácia náročnejšia, na túto neľahkú úlohu sa podujal Tibor Jány, ktorý sa do Lučenca vrátil po štyroch rokoch.

„V Lučenci som našiel to, čo som pred štyrmi rokmi opustil. Ponuku som prijal aj preto, že sa cítim na to, aby som ešte mohol trénovať v najvyššej súťaži. Ponuka prišla nečakane, rozhodol som sa ju prijať. Bolo mi povedané, že budeme robiť v skromnejších podmienkach ako tomu bolo v minulých rokoch. Situácia sa teraz zmenila. Prispôsobíme sa podmienkam, dáme dokopy to čo máme a budeme sa snažiť hrať čo najlepšie,“ povedal na úvod staronový tréner Lučenca.

Letných zmien bolo mnoho, ale v prvom rade treba vyzdvihnúť pokračovanie Vasilije Kneževiča, jednu z opôr minulej sezóny a tiež zotrvanie Jána Zorvana, respektíve Mateja Siládiho. Pre viacerých to bude debut medzi profesionálmi. Pre bývalého trénera mládežníckeho klubu ŠBK Handlová zasa veľká výzva.

DSC 3260

„Hráči sú v porovnaní s minulým obdobím oveľa mladší. Som pripravený aj na prácu z takého mládežníckeho pohľadu. Budeme pracovať s individuálnymi schopnosťami a aj taktickým rozhľadom. Skúsenejší hráči budú musieť prebrať na seba zodpovednosť a pomôcť mladším hráčom. Celý tím je uzavretý. Bude nás len 10. Je to dosť riskantné. Dúfam, že sa nám vyhnú zranenia. Ešte sa pokúsim presvedčiť vedenie, aby sme doplnili káder, všetko ale ovplyvňuje rozpočet. Skúsenejší hráči budú musieť riadne zabrať a mladí pracovať na tom, aby sa im priblížili,“ vyhlásil Jány.

Všetky vyššie spomenuté informácie dávajú tušiť, že fanúšikovia si musia pravdepodobne zvyknúť na iné výsledky a ambície. Na mieste je preto možno väčšia zhovievavosť, ale tiež to, že o to viac treba nový tím Lučenca v hľadisku podporiť.

DSC 4113

„Dá sa to aj tak povedať, že môžeme byť radi, že klub ide hrať najvyššiu súťaž. Pre basketbal je dobré, že Lučenec bude v ligovom pelotóne. Myslím si, že všetci zainteresovaní sú radi za každý klub, ktorý je schopný hrať v Niké SBL. Ja mám s lučeneckým publikom veľmi dobré spomienky. Je 19 rokov odvtedy, čo sme získali s ESO-m titul, získali sme aj striebro, aj bronz. Boli aj obdobia, keď sa nám nedarilo. Pred štyrmi rokmi, keď som bol v Lučenci polovicu sezóny, som prišiel do prostredia, kde bolo omnoho viac prehier. Postupne sa to zlepšovalo a hala sa zapĺňala. Na basketbal chodili ľudia, aj keď sa prehrávalo. Keď diváci v Lučenci videli snahu a dobrú hru, tak na zápasy prišli,“ myslí si kormidelník Lučenca.

Ani oveľa mladší káder a skromnejšie ambície nemení nič na ambíciách, ktoré budú vyhnúť sa predčasnému koncu sezóny po základnej časti. „Cieľ je play off. Základom bude Ján Zorvan, Matej Siládi, k nim štyria legionári a k nim pripojíme mladých hráčov. Veríme, že to bude fungovať. Legionárov sme vyberali nielen podľa výkonnosti, ale aj podľa charakterových vlastností, rodinného zázemia, štúdia a podobne,“ dodal na záver Jány.

DSC 4465

Aktuálna súpiska BKM Lučenec:

Prišli: Tibor Jány (hlavný tréner, ŠBK Handlová), Daniel Hornbuckle (Western Washington University - USA), Jakub Jozef Ištok (GBA Lions Jindřichův Hradec - ČR), Karolis Sapiega (BC Šiluté - Litva), Jared Sharfield (Lander University - USA), Matúš Skubeň (MBK Baník Handlová)

Zostali: Edward Aidi, Vasilije Kneževič, Filip Rákai, Matej Siládi, Ján Zorvan

 

Aktuálny program prípravných zápasov BKM Lučenec pred sezónou 2023/2024:

23. augusta: BK REDSTONE Olomoucko (ČR) – BKM Lučenec

24. augusta: NH Ostrava (ČR) – BKM Lučenec

28. augusta: BKM Lučenec - Hübner Nyíregyháza BS (Maď.)

1. septembra: BKM Lučenec - Veszprém Kosárlabda Klub (Maď.)

6. septembra: Salgótarján KSE (Maď.) - BKM Lučenec

9. septembra: BKM Lučenec – Iskra Svit

15. septembra: Hübner Nyíregyháza BS (Maď.) - BKM Lučenec

Foto: Lukáš Droppan