• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Federálny pohár priniesol Leviciam a Komárnu dve rozličné zápasové skúsenosti. Zatiaľ čo majster zistil, na čom potrebuje pracovať, tak vicemajstra skosila pred týmto podujatím výrazná maródka, ktorá mala vplyv na jeho vystúpenia. Tréneri Michal Madzin a Krunoslav Krajnovič zhodnotili výkony svojich tímov.

Z pohľadu vyrovnanosti a svojím spôsobom aj atraktivity, bol jednoznačným ťahákom Final Four Federálneho pohára duel Levíc s Děčínom, v ktorom o postupujúcom muselo rozhodnúť až predĺženie. Situácia sa napokon vyvinula tak, že o 3. miesto to bol slovenský súboj a finále bolo v českej réžii.

„Hrajú svoj štýl, bol to ťažký a nepríjemný zápas. Na oboch stranách padlo málo bodov, bojovalo sa o každú loptu a pozíciu. Dobre, že v rámci prípravy takéto stretnutie prišlo. Dôležité bude, aby sme z neho dokázali vyťažiť, poučiť sa a naučiť. Ukazujú sa veci, na ktorých musíme tvrdo pracovať. Obe stretnutia nám to ukázali. Potrebujeme to zlepšiť, bolo to vidieť v konfrontácii s Děčínom a je na nás, aby sme si to v rámci tréningového procesu dokázali postrážiť tak, aby sa nám to podarilo,“ zhodnotil kouč Patriotov Michal Madzin nielen zápas s Děčínom, ale aj celkovo Federálny pohár.

Repríza finále Niké SBL bola svojím priebehom ideálnou príležitosťou, aby sa do hernej praxe viac dostali menej vyťažení hráči, primárne Slováci. To okrem konečného výsledku a víťazstva urobilo veľkú radosť levickým fanúšikom.

DSC 0711

„Tak sa to vyvinulo a všetko je tak, ako má byť. Využili sme proti Komárnu väčší priestor na to, aby si zahrali menej vyťažení hráči a dostali šancu, v porovnaní s piatkom. Prvý deň nám priniesol veľmi ťažký zápas s Děčínom, ukázal nám veľa vecí. Treba si zobrať z toho veľa pozitívneho, aby sme to mohli využiť v ďalších týždňoch trénovania,“ myslí si Madzin.

Komárno musí v prvom rade riešiť svoje starosti. Tie mali výrazný vplyv na predvedené výkony v Leviciach, ako vysvetľuje aj kouč Krunoslav Krajnovič: „Výborná previerka dva týždne pred ligou, ale zachytila nás v nesprávnej chvíli. Nechceli sme rušiť zápasy, alebo niečo podobné, lebo vieme, aká námaha sa dala do organizovania. Práve preto mi je ľúto, lebo nevieme, aká je naša skutočná sila. Verím, že čoskoro budeme vyzerať inak a budeme zdraví. Určite by napríklad stretnutie s Levicami vyzeralo inak, keby je k dispozícii Walker a Páleník. Obukwelu je neskutočne pracovitý chalan, mal byť veľkou posilou, ale žiaľ, na tréningu sa zranil. To isté platí aj o Foltínovi. Zranenia prichádzajú, keď hráč nie je úplne koncentrovaný na tréningoch. V kompletnej zostave sme hrali oveľa lepšie zápasy, ako tomu bolo teraz na Federálnom pohári.“

DSC 0689

Oveľa menej možností pri striedaní tak otvorilo mladíkom priestor pre výraznú zápasovú porciu minút. Daniel Halász a Ladislav Gergely tak na vlastnej koži mohli zažiť, ako hrajú aktuálni majstri Slovenska a Česka.

„Najpodstatnejšie u Gergelyho a Halásza je, že na tréningu si vyžadujú pozornosť, aby sme sa im venovali. Výsledok je, že rastú každým dňom. Na Federálnom pohári dostali dosť veľkú porciu minút kvôli tomu, že naša rotácia bola úzka. Samozrejme, na tréningoch pracujú na všetkom, čo ostatní, to je pozitívne,“ uviedol kormidelník „diablov“.

DSC 1073

Je jasné, na čom musí vicemajster popracovať. Od Opavy inkasoval 114 bodov, z toho 72 bodov už v prvom polčase. Podobný nábeh mali aj proti Leviciam, nakoniec im súper dal 83 bodov. „Nielen defenzíva je hlavným problémom, ale aj ofenzíva. Hráči prišli z rôznych systémov a zatiaľ majú problém s akceptovaním systému, ktorý sa od nich žiada. My musíme dodržiavať veci, na ktorých sa dohodneme. Pokiaľ to nebudeme robiť, tak budeme mať veľký problém. Hrali sme v zúženej rotácii, tak tam bola aj únava pri takej porcii minút. Cez sezónu možno niektorí povedia, že majú málo minút, tak chcú hrať, tak teraz je príležitosť,“ dodal na záver Krajnovič.

Foto: Lukáš Droppan