• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nebol to príjemný pohľad na tabuľku z pohľadu Spišských Rytierov, ale o to väčšiu radosť urobili svojim fanúšikom doma a pred televíznymi kamerami. Prvé víťazstvo sezóny prišlo po sebavedomom a dominantnom výkone, keď bez väčších starostí zastavili Inter Bratislava. O zápase a udalostiach posledných dní sme sa zhovárali s trénerom tohto tímu, Teom Hojčom.

Tri prehry po sebe, hneď na začiatku nového ročníka a pri ambicióznom tíme, zapínajú často červenú kontrolku na riešenie situácie. Spišiaci dokázali tieto okamihy prečkať, ako vysvetlil kouč Rytierov: „Nič výnimočné sa nedialo. Urobili sme si analýzu predchádzajúceho zápasu, odtrénovali a pripravovali sme sa na súpera. Spravili sme nejaké úprimne rozhovory, hráčov som sa snažil podporiť a sústrediť ich na ďalší zápas. Mne osobne pomohlo naše vedenie klubu a ľudia, ktorí sú mi blízko. Tiež si vážim, že veľa ľudí ma zastavilo na ulici a podporili nás. Nepoznám ich, ale veľmi im ďakujem. Dalo mi to extra energiu.“

V krátkom slede mali zverenci pred sebou ďalší televízny duel, čo obvykle dáva obom stranám extra motiváciu ukázať sa pred basketbalovým Slovenskom. Ako je to v prípade „Novovešťanov“? „Vnímam, že hráči, teraz aj ja, sa zvyčajne pred televíznym zápasom objednajú u svojho barbera. Pekne to vyzerá, keď sú kamery, LED panely, rozhovory...dáva to zápasu väčšiu vážnosť a vyzerá to profesionálnejšie,“ myslí si Hojč.

22

Rytieri sa postupne rozbiehali, ešte v prvom polčase dávali Interu nádej na úspech, ale druhý polčas bol jasne v ich réžii. Divákov bavili peknými kúskami, do hry sa dostali aj mladíci a výsledkom bol triumf o 34 bodov.

„Každý hráč dal podľa mňa do toho viac ako predtým. Chceli sme fakt vyhrať spolu, ako tím. Bol by som spokojný, keby takto dokážeme gradovať tempo a navyšovať vedenie, aj keď vieme, že nie vždy sa to dá. Výhry budujú sebavedomie a dôveru v to, čo robíme každý deň. Pri prehrách sa môže stať práve opak. Som rád, že sme tento zápas zvládli. Teraz ideme urobiť všetko, aby sme sa zlepšovali, zautomatizovali niektoré veci a skúsili vyhrať čo najviac zápasov,“ prezradil slovinský tréner.

3

Tento úspech môže Spišiakom rozviazať ruky a zosadiť povestný tlak z ich bremien. Je však jasné, že v stredu majú pred sebou výnimočný zápas, konkrétne východniarske derby proti rozbehnutému Svitu. „Nerobili sme veľkú paniku po 3 prehrách a teraz nemáme dôvod robiť eufóriu po 1 výhre, bolo by to kontraproduktívne. Nejaké veľké vyhlásenia môžeme robiť až po tom, keď niečo dokážeme a teraz sme ešte ďaleko od hocičoho. Sme ale veľmi radi za výhru, potrebovali sme to,“ dodal na záver hodnotenia zápasu Hojč.

Foto: Barbora Klorusová