• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre Spišských Rytierov to bol veľký basketbalový večer. Úspešne sa im podarilo ukončiť semifinálovú sériu s Prievidzou a druhýkrát v histórii klubu oslavovať postup do finále. Význam tohto úspechu vyzdvihuje fakt, že v histórii našej najvyššej súťaže sa do bojov o zlato nikdy nedostal tak nízko nasadený tím, ako až 6. najlepší tím po základnej časti.

„Novovešťania“ boli pri tom v neľahkej pozícii, museli sa vysporiadať s absenciou svojej podkošovej opory, Michaela Fuseka a mnohí tak už vnímali, že Prievidza bude mať výrazne uľahčenú úlohu. V prvej štvrtine to aj tak vyzeralo, keď Spišiaci prehrávali v 7. minúte 9:21 a priaznivý stav pre hostí bol po väčšinu prvého polčasu. Lenže domáci vyčkávali na správnu chvíľu a tá prišla.

„Určite sú to pozitívne pocity. Myslím si, že nie je tajomstvom, keď poviem, že nás počas sezóny všetci odpisovali. Vedeli sme však, že máme družstvo na finále. Minulý rok sme po úžasnej jazde v základnej časti skončili v semifinále, takže teraz sú pocity pozitívne. Máme široký káder a myslím si, že aj dosť skúseností na to, aby sme vedeli, že play off je iná súťaž. Bola to veľmi náročná sezóna po mentálnej stránke, celý ročník to bolo hore-dole, ale som rád, že sme sa zomkli a v play off podávame lepšie výkony. O našom postupe rozhodla obrana, plus naši fanúšikovia nám dodali obrovskú energiu, ktorú sme potrebovali a taktiež sme donútili Prievidzu k 35-percentnej streľbe, takže naša obrana fungovala tak, ako mala, aj napriek tomu, že nás preskákali na doskoku,“ zhodnotil utorkový večer a rozdiely v semifinálovej série pivot Viktor Juríček.

playoff snv pd 2 105

Rytieri predvádzajú v play off suverénnu jazdu, iba v jednom prípade prehrali dvojciferným rozdielom a ideálne sa takticky prispôsobili zmenám na strane súpera, respektíve absencii Fuseka. Doma proti Prievidzi zvládli nástup do druhého polčasu a po získaní vedenia, nepripustili výraznejšiu drámu. S pribúdajúcim časom sa zdvíhalo ich herné sebavedomie, ktoré rezultovalo do priaznivého konečného výsledku – 86:72.

„Elektrizujúca atmosféra, fanúšikovia Spišskej Novej Vsi sa ukázali, za čo som im veľmi vďačný. Vedel som, že na oboch stranách palubovky budem musieť zastúpiť za Fuseka, keďže bol významným prvkom v našej hre. Držali sme sa našich taktických vecí a dali sme do toho 100 percent. Toto je môj najobľúbenejší tím a teším sa z toho, čo som s touto skvelou skupinou bojovníkov dokázal,“ nešetril chválou Wesley Harris.

playoff snv pd 2 99

Po základnej časti, ktorá bola pre družstvo výsledkovo najhoršia od roku 2021 a rezultovala až do 6. miesta, sa tak vo „vyraďovačke“ otočila karta. Zatiaľ jediná finálová účasť priniesla na Spiš majstrovský titul a po rovnakom scenári je veľká túžba aj teraz. Navyše, družstvu sa podaril historický míľnik, keďže sa do súbojov o zlato nikdy nedostal tak nízko nasadený tím.

„Naši fanúšikovia si to zaslúžia, aj im patrí obrovská vďaka. Pred 3 rokmi som sa ocitol na druhej strane, keď sme prehrali so Spišiakmi. Je to dobrý pocit, že sme späť po minulej sezóne, ktorá skončila v semifinále. Stále nás však čaká finálová séria. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo, po obzvlášť ťažkej sezóne, v ktorej sme nepredvádzali výsledky, vzhľadom na súpisku a hráčov, ktorých máme. Bolo to mentálnej stránke strašne náročné, či už pre nás hráčov, vedenie alebo trénera, ale v správny čas sme ukázali, že to môže fungovať a teraz sme vo finále,“ vyhlásil Juríček.

playoff snv pd 2 107

Komu budú čeliť, to sa dozvedia už o pár hodín, kedy sa rozhodne v sérii majstrovských Levíc s vicemajstrovským Komárnom. Jedno je isté, oproti svojmu finálovému súperovi budú mať výhodu vo forme menej nabitého programu zápasov. Súboje o víťaza Niké SBL v sezóne 2023/2024 odštartujú úvodným dejstvom v sobotu 11. mája o 17.00 h.

Foto: Katarína Puškášová