• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nedávna história Niké SBL si nepamätá takého hráča, akým bol v sezóne 2023/2024 Aaron Wheeler. V drese Levíc pozbieral 25-ročný Američan v podstate všetko, čo sa dalo – majstrovský titul, Slovenský pohár, striebro na Česko-slovenskom pohári, ocenenie pre najužitočnejšieho hráča základnej časti a tiež trofej Peak MVP finále. V rozhovore zhodnotil cestu za týmito úspechmi, podporu od fanúšikov a tiež, čo mu dala sezóna na Slovensku.

Od momentu, kedy prišlo k vyhlasovaniu Peak najužitočnejšieho hráča po základnej časti, respektíve po play off a finále, tak sa nikomu nepodarilo získať obe ocenenia. Až prišiel Aaron Wheeler, pre ktorého to bol prvý rok na európskych palubovkách, čo ešte viac podčiarkuje jeho individuálne ocenenia a jeho stopu v Niké SBL.

„Cítili sme určité sklamanie, ale snažil som sa spoluhráčom prízvukovať, že vo finálovej sérii vedieme a máme ju možnosť vyhrať, respektíve ukončiť. Chceli sme to zvládnuť pred našimi fanúšikmi, ale cieľ sme aj napriek tomu splnili. Je to skvelý pocit. Trochu sme si domrvili tretím finálovým zápasom, mali sme to vyhrať a ukončiť pred domácim publikom. Preto sme v tomto stretnutí s ničím neriskovali a nezahrávali si s ohňom, vedeli sme, že súper bude mať sebavedomie, ale hrali sme dobre, s energiou a ukončili sme to,“ vrátil sa Wheeler k predchádzajúcemu meraniu síl a zhodnotil využitie majstrovského mečbalu na Spiši.

 DSC 0029

Krídelník Patriotov si schoval na posledný zápas sezóny 2023/2024 svoj najlepší výkon v play off. Za skandovania MVP od levických fanúšikov, schádzal z palubovky s 29 bodmi, 9 doskokmi, 2 asistenciami a indexom užitočnosti 35. „Stále som sa snažil byť pokorný a nohami na zemi. Bolo to skvelé, čo fanúšikovia predviedli, keď začali skandovať pri mojom odchode na striedačku,“ povedal 25-ročný basketbalista k tomuto okamihu.

Tento moment sa o chvíľu zopakoval, keď sa dočkal ocenenia Peak najužitočnejší hráč finále. Wheeler tak rozšíril už tak pôsobivé resumé v Niké SBL – Peak MVP základnej časti, menovanie do All Star tímu základnej časti a teraz sa k tomu pridala cena pre najužitočnejšieho hráča finále, respektíve zaradenie do najlepšej päťky play off.

 DSC 0066

„Je to tak, ako to je. Do každého zápasu sme hlavne išiel s tým, aby som svojmu tímu pomohol k víťazstvu. Bez mojich spoluhráčov by nič z tohto nebolo možné dosiahnuť, pretože keby sa nám nedarí, tak neprídu ani tieto individuálne ocenenia. Snažil som sa robiť všetko, čo bolo potrebné na oboch stranách palubovky,“ vyjadril neustále skromný hráč Levíc.

K individuálnym úspechom sa pridali hlavne tímové, bol totiž nemalou súčasťou toho, že Patrioti len ako druhý tím v najvyššej súťaži získali tretí majstrovský titul za sebou. K tomu sa im podarilo získať Slovenský pohár, prvýkrát od roku 2021 tak jeden klub získal double. A v neposlednej miere treba spomenúť druhé miesto na obnovenom Česko-slovenskom pohári.

 DSC 0074

„Bola to celkom dobrá sezóna z môjho pohľadu. Samozrejme, vždy sa človek môže v niečom zlepšiť. Som však hrdý na mnohé veci, ktoré sa podarili – zisk majstrovského titulu, Slovenského pohára a ocenenia pre najužitočnejšieho hráča. Dobrý začiatok, od ktorého sa dá odraziť. Je to skvelé, že sa niečo takéto podarilo. V podstate sme dosiahli na všetko, čo sme chceli. Síce sme nevyhrali Česko-slovenský pohár, ale prinášame do Levíc ďalší majstrovský titul. Je to veľká vec. Skvelé obdobie. Privítali nielen mňa, ale aj ostatných zahraničných hráčov s otvorenou náručou a chovali sa k nám, ako keby sme súčasť rodiny. Som šťastný, že sme im to mohli oplatiť aspoň takýmto spôsobom,“ zhodnotil Wheeler čerstvo ukončený ročník Niké SBL.

Aj keď bol pracovný deň, tak v Spišskej Novej Vsi si Levičania mohli užiť majstrovské oslavy a následnú dlhú cestu domov, s približne stovkou fanúšikov. „Tá podpora znamená pre nás veľa. Ukázali, ako tento tím milujú a v každom zápase sme sa kvôli ním snažili odovzdať naše maximum. Počas celej sezóny nás podporovali, cestovali s nami aj na vonkajšie zápasy. Chceli sme im to vrátiť, tento titul je pre nich,“ vyhlásil Wheeler.

 DSC 0130

Je jasné, že takto kvalitného hráča a najmä osobnosť bude v Leviciach po takto úspešnom roku ťažké udržať. Najmä z pohľadu, že Wheeler je v podstate na začiatku profesionálnej kariéry a svojimi výkonmi ukázal, že môže zanechať na palubovkách ešte veľkú stopu. „Momentálne neviem, aká bude moja ďalšia basketbalová budúcnosť. Idem domov, trochu si oddýchnem, konečne sa dočkám svojej rodiny a v lete uvidíme, ako to so mnou bude,“ dodal na záver hráč Patriotov.

Foto: Lukáš Droppan