• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

O necelý mesiac sa začne príprava tímu MBK Handlová na opätovné pôsobenie v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige. Vedenie klubu okrem rekonštrukcie športovej haly pracuje aj skladbe nového tímu, do ktorého pribudli ďalšie dve mená.

Handlovčania chcú v tejto sezóne spolupracovať predovšetkým s mladými hráčmi. „Našou filozofiou je dať príležitosť aj mladým hráčom. V tejto situácii nie je jednoduché dotiahnuť do tímu dobrého a osvedčeného slovenského hráča. A ak áno, musíte riadne siahnuť do vrecka. Preto si chceme sami vychovať a pripraviť chalanov na extraligu,“ hovorí Ivan Kartáč. Do handlovského tímu pribudli k už známej dvojici hráčov aj dva odchovanci - Miroslav Mátych a Maroš Minárik. „My im vytvoríme maximálne kvalitné podmienky a bude záležať na nich do akej miery to dokážu,“ ozrejmuje novinky v kádri športový riaditeľ Handlovej.

Miroslav Mátych nie je pre basketbalových fanúšikov novým menom. Už v predchádzajúcich sezónach bol súčaťou handlovského tímu. „To, že sa Handlová vracia nie je super len pre Eurovia SBL, ale aj pre naše mesto, ktoré tak bude opäť žiť basketbalom,“ teší sa z návratu Miroslav Mátych. „Čakám, že sa budeme biť o popredné miesta a ja osobne chcem byť každým dňom a tréningom lepší a lepší.“ Dvadsaťjedenročný rozohrávač pôsobí v handlovskom basketbale od roku 2012. „Miroslav Mátych je náš odchovanec, je to mladý chalan s obrovskou chuťou tvrdo na sebe makať. Aj napriek ročnej prestávke ho dennodenne vidím, ako poctivo drie a pripravuje sa na novú sezónu. Myslím si, že má na to, aby sa túto sezónu posunul a stal sa dôležitou súčasťou tímu,“ povedal o domácom odchovancovi Kartáč.

Ďalším Handlovčanom, ktorý bude v tejto sezóne súčasťou družstva Lubomíra Růžičku je Maroš Minárik. Talentovaný 19-ročný rozohrávač pôsobil v mládežníckych tímoch Handlovej, Banskej Bystrice a v predošlej sezóne obliekal dres prvoligového Žiaru nad Hronom. V novej sezóne si premiérovo vyskúša pôsobenie v najvyššej mužskej basketbalovej súťaži. „Na prvú sezónu sa veľmi teším a ešte viac sa teším, že to bude v domácom drese. Od sezóny očakávam najmä svoje osobné zlepšenie a chcel by som nazbierať čo najviac skúseností z paluboviek,“ hovorí Maroš Minárik. „Je to chalan, ktorý sa chce zlepšovať a má veľkú chuť tvrdo trénovať. Veľmi sa tešíme, že máme oboch chalanov v tíme,“ dodáva športový riaditeľ.

Na spoluprácu s dvojicou domácich hráčov sa teší aj hlavný tréner Lubomír Růžička: „Som úprimne rád, že na súpiske budú aj odchovanci handlovského basketbalu. Miro a Maroš na konci mája absolvovali náš minikemp a obaja si v ňom povedali o miesto v tíme. Pri osobných pohovoroch som z chalanov cítil veľké odhodlanie na sebe pracovať, pobiť sa o svoje miesto v zostave a hrať za svoj materský klub. Pre vytvorenie efektívneho tímu je potrebné zdravé konkurenčné prostredie a v našej klubovej koncepcii je zároveň práca s mladými hráčmi, ktorým sa budeme snažiť pomôcť v ich individuálnom rozvoji. Hovoriť o konkrétnych úlohách je ešte predčasné. Stále sme len pri budovaní tímu a profilácia jednotlivých úloh bude prebiehať počas prípravného obdobia. Očakávam však od nich mladícky entuziazmus, ktorým prebijú neskúsenosť a zároveň oddaných hráčov, ktorí na sebe budú denne tvrdo pracovať.“

Rovnako sa na spoluprácu teši aj handlovská dvojica. „Tréner ma okamžite zaujal tým, že ho napĺňa pracovať s mladými hráčmi a hlavne tu nebude len na jeden rok, čo je super. Už sa na všetko veľmi teším,“ hovorí Miroslav Mátych. Rovnaké pocity má aj Maroš Minárik: „Aj keď sme s ním mali len tri tréningy, moje pocity sú veľmi pozitívne a na spoluprácu s ním sa veľmi teším. Tréner je skúsený a určite nám všetkým bude mať čo ponúknuť.“ Do letnej prípravy sa zapojí aj ďalší z handlovských odchovancov, Dávid Krč. 

FOTO: PETER JAŠKO