• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Handlovskí "baníci" hlásia ďalšiu posilu, ktorá bude súčasťou ich súpisky v sezóne 2021/2022. Ôsmym hráčom do zeleno-čiernej partie sa stane odchovanec handlovského basketbalu a jeden z najskúsenejších krídelníkov súťaže Tomáš Mrviš.

Do Handlovej sa vždy rád vracia

Basketbalista, ktorý aj vo svojich tridsiatich rokoch patrí k slovenskej basketbalovej špičke, opäť oblečie dres domovského klubu, v ktorom odštartoval svoju úspešnú basketbalovú kariéru. Hráč, ktorý prešiel mnohými úskaliami a ktorý je pre mladých basketbalistov tou najlepšou reklamou na basketbal sa domov vracia s jasnými cieľmi. "Po úspešnej sezóne v Spišskej Novej Vsi som našiel s handlovským vedením spoločnú reč a myslím si, že sme uzavreli pre obe strany veľmi korektnú dohodu. Teraz bude dôležité, aby sme si v šatni čo najskôr vytvorili dobré vzťahy pre potrebnú tímovú chémiu. Napriek tomu, že máme za sebou iba prvý deň prípravy, mám pocit, že sme k dosianutiu tohto cieľa na dobrej ceste," povedal po úvodnom tréningu handlovský odchovanec.

Po úspešnej kariére opäť doma

Odchovanec handlovského basketbalu sa do dresu domovského klubu vracia po ročnej prestávke. V nej si odskočil na Spiš a pričinil sa o historicky premiérový zisk majstrovského titulu pre Spišských Rytierov. Aj napriek tomu, že vystriedal niekoľko tímov, za Handlovú sa mu podarilo odohrať päť sezón. Debut v najvyššej basketbalovej súťaži na profesionálnej úrovni zaznamenal práve v handlovskom klube. Bolo to ešte v sezóne 2008/2009, keď ho z dorasteneckého tímu ako sedemnásťročného vytiahol Ľudovít Smačko. Hneď v nasledujúcej sezóne pod ligovými košmi získal s Handlovou bronz. Išlo o posledné medailové umiestnenie "baníkov" v doterajšom priebehu súťaže. V tom čase ešte nik ani len netušil, že vo svojej vitríne úspechov bude potrebovať veľa miesta a že k spomínanej bronzovej medaile pribudnú ďalšie cenné trofeje. "Všetky úspechy, ktoré som v doterajšej kariére dosiahol si veľmi vážim. Hráčovi v mysli najviac rezonuje posledný dosiahnutý úspech a u mňa je tým najčerstvejším majstrovský titul zo Spišskej Novej Vsi. Hodnotiť ale, ktorý z úspechov si cením najviac, mi príde zavčasu, pretože moja kariéra nie je na konci," skonštatoval s úsmevom Tomáš Mrviš.

Kde je vôľa, tam je cesta

Reprezentant Slovenska vo všetkých vekových kategóriách zotrval v handlovskom MBK do sezóny 2012/2013 a prišla prvá veľká ponuka. Záujem o služby mladého, v tom čase iba 21-ročného talentovaného mladíka, prejavil klub s majstrovskými ambíciami, Astrum Levice. Tam pobudol dva ligové ročníky a v sezóne 2014/2015 prišla ponuka z českej NBL, keď sa dostal do hľadáčika tímu Ariete Prostějov. Prostějovskí "orli" v tomto období skladali mužstvo na finále súťaže. Z tohto dôvodu išlo v tom čase o Mrvišov najväčší kontrakt v jeho nie príliš dlhej basketbalovej kariére. Aj jeho pričinením sa podarilo "orlom" získať bronz a skúsenosti, ktoré pod českými deravými košmi získal, si priniesol späť na Slovensko, pretože jeho ďalším zamestnávateľom sa stal bratislavský Inter. V sezóne 2015/2016 sa v stretnutí 30. kola pod košmi komárňanského Riekeru vážne zranil a hrozilo, že jeho kariéra bude ukončená. Bojovník Mrviš ale opäť všetkým ukázal, že kde je vôľa, tam je cesta a svojou cieľavedomosťou dokázal spochybniť i prognózy lekárov. V bratislavskom Interi napokon odohral štyri sezóny, v ktorých získal dva majstrovské tituly, dvakrát sa s Interom tešil z bronzu a rovnako zo zisku Slovenského pohára.

Chce sa sústrediť na víťazstvá

Po dlhých piatich sezónach sa mu opäť zacnelo po domove a vo svojich 28-rokoch znova obliekol handlovský dres. "Baníci" v sezóne 2019/2020, na čele s kapitánom Mrvišom poskladali solídny tím, ktorého ambíciou bolo medailové umiestnenie. Napriek nevydarenej dlhodobej časti sa vo vyraďovacích bojoch chceli o medailové priečky pobiť, no tento zámer im prekazila pandémia a následné zastavenie súťaže. "Ťažko povedať, či som sa domov vrátil preto, že som tam niečo nedokončil. Možno že z istého pohľadu aj áno, no pred nami je úplne iná a nová sezóna. Preto sa chcem pozerať už len dopredu a sústrediť sa na víťazstvá v staronovom drese," vysvetlil Mrviš.

Odskočil si na Spiš

Rok na to zacítil 201 cm vysoký krídelník šancu na zisk ligového zlata a tak prijal ponuku zo Spišskej Novej Vsi. Práve Spišskí Rytieri sa stali vlaňajším majstrom a handlovský odchovanec pri tom nechýbal. Prišiel ale čas znova pomôcť svojim a s týmto zámerom sa Tomáš vracia do svojej basketbalovej kolísky. "Pevne verím, že v nastávajúcej sezóne dokážeme posunúť Handlovú vyššie. Čaká nás ale ešte veľa práce. Verím, že k dosiahnutiu úspechu nás budú tlačiť aj výborní handlovskí fanúšikovia," dodal v závere rozhovoru miláčik handlovského hľadiska.

Manažment Handlovej sa z návratu “Mrva” teší

Vedenie MBK považuje zazmluvnenie Mrviša za veľmi dôležitý moment, ktorý by mal byť prospešný hneď z niekoľkých dôvodov. "Z návratu “Mrva” do Handlovej sa veľmi teším. Považujem to za veľmi dôležitý krok, ktorým nielenže posilníme mužstvo na palubovke, ale aj v šatni. Je to komplexný a skúsený hráč, ktorý dokáže diktovať tempo hry a je spoluhráčmi rešpektovaný. Mimo hracej plochy dokáže držať taktovku aj nad morálkou a tímovou chémiou. To v našom tíme v uplynulej sezóne chýbalo a ja verím, že príchod Tomáša bude jedným z atribútov, ktoré by nás mohli priviesť k úspešnej sezóne. Očakávam, že práve on si navlečie kapitánsku pásku. V mene klubu ho v našom tíme vítam a prajem mu vydarený ligový ročník v handlovskom drese," vyhlásil prezident MBK Ján Spevár. 

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Daniel Faix