• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Handlovčania hlásia siedmu posilu, ktorá si v nastávajúcej sezóne bude obliekať zeleno-čierny dres. Posledným zahraničným hráčom je ďalší Američan, ktorý skompletizuje kvarteto handlovských legionárov. Krídelný priestor vystuží 24-ročný DeAndre Abram.

Prvé skúsenosti naberal v univerzitnej súťaži

Rodák z texaského Carrolltonu má za sebou pôsobenie v zámorskej univerzitnej súťaži NCAA, kde obliekal dresy dvoch univerzít. V sezónach 2015/2016 a 2016/2017 hrával za školský tím George Mason University. Po dvojročnom štúdiu prestúpil do ďalšieho univerzitného celku, University of Wisconsin v meste Milwaukee. Tam zotrval ďalšie tri sezóny. Vo svojej poslednej sezóne v drese "panterov" patril k najvyťaženejším hráčom a na palubovke trávil v priemere 26,8 minúty na jedno stretnutie. Do osobných štatistík si pripisoval 10,1 bodu a 6,2 doskoku na zápas. "Na pôsobenie v najvyššej divízii NCAA mám iba pekné spomienky. Ako mladý basketbalista som začal veľa cestovať, na dlhšiu dobu odchádzať z domu a mal som príležitosť spoznávať nových ľudí. Dôležitým pre mňa bolo aj získanie bakalárskeho titulu. Popri tom som mal možnosť predviesť svoje schopnosti na tej najvyššej možnej úrovni. Naučil som sa pracovnej morálke a zodpovednému prístupu k tréningu, či k samotným zápasom. V neposlednom rade som si z NCAA odniesol silné priateľstvá so svojimi spoluhráčmi a trénermi," rozrozprával sa o univerzitnom pôsobení Abram.

Po škole rovno do Európy

Po ukončení štúdia zlanáril tohto 203 cm vysokého krídelníka tím FOG Naestved, pôsobiaci v najvyššej dánskej Basketligaen. V drese dánskeho celku nastúpil v deviatich zápasoch, počas ktorých dosahoval v priemere 11,2 bodu a 3,8 doskoku. Išlo o jeho premiéru v európskom basketbale a Handlová sa pre neho stane druhým pôsobiskom v kariére, mimo Spojených štátov amerických. "Do Dánska som odchádzal s vedomím, že je to tá najlepšia voľba a príležitosť pokračovať v dobre rozbehnutej basketbalovej kariére. Mám rád výzvy a objavovanie nových miest na svete. Asi najväčšou výzvou, s ktorou som sa po odchode z USA stretol, bol “kultúrny šok” v úplne novej krajine a odlúčenie od priateľov a rodiny. Zo začiatku bolo veľmi ťažké byť sám, ale práve to ma pripravilo do budúcnosti a v Handlovej si už ničím podobným prechádzať nebudem musieť," pokračoval handlovský krídelník.

Európsky basketbal mu sadol

Aj napriek tomu, že prechod z amerického herného štýlu na európsky je pre každého hráča citeľný, mladý Američan sa tohto konštatovania nezľakol. Práve naopak, podľa jeho slov bolo dôležité, čo najskôr ochutnať Európu a porovnať svoje výkony v nej a za veľkou mlákou. Podobne ako mnoho iných jeho krajanov svoju kariéru smeruje do Európy, v ktorej je častokrát uplatnenie jednoduchšie ako v Spojených štátoch amerických. "Tempo hry v Amerike a v Európe je rozdielne, ale ja som zacítil, že dokážem byť efektívny v oboch basketbalových trendoch. Mám pocit, že Európa mi predsa len vyhovuje o niečo viac, pretože v nej dostávam väčší priestor na ihrisku. Ponuku od Handlovej mi sprostredkoval agent a následne prišli rozhovory s trénerom Rakočevičom. Systém, ktorý v našich debatách preferoval, mi bol blízky a z našej komunikácie som cítil, že si budeme rozumieť. O slovenskom basketbale som nikdy predtým nepočul, no teším sa na dosahovanie svojich nových cieľov a ambícii. Do každého tímu prichádzam s odhodlaním dosiahnuť majstrovský titul a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Čiže moje ciele sú len tie najvyššie. Chcem sa zlepšovať na ihrisku, ale i mimo neho, aby som sa stal lepším hráčom a človekom. Teším sa, že opäť uvidím kus nového sveta," dodal v závere Abram.

Handlovčania finišujú, na skompletizovanie kádra majú týždeň

Handlovský manažment skompletizoval kvarteto zahraničných posíl, ktoré nastúpia v sezóne 2021/2022 v zeleno-čiernom drese. Handlovčania tak majú na svojej súpiske už sedem hráčov. Predsezónna príprava v handlovskej športovej hale odštartuje vo štvrtok 12. augusta. Do jej začiatku pribudnú ďalšie mená, ktoré budú súčasťou hornonitrianského celku a ktoré uzatvoria handlovský tucet pred blížiacim sa súťažným ročníkom. "Onedlho naskočíme do predsezónnej prípravy a robíme všetko preto, aby sa už na prvom tréningu stretol skompletizovaný tím. Verím, že naša najnovšia posila, ktorou je DeAndre Abram bude v priebehu sezóny úspešná a že sme i v tomto prípade mali šťastnú ruku. V Handlovej ho v mene klubu vítam a želám mu vydarený ligový ročník," vyhlásail prezident "baníkov" Ján Spevár.

Highlighty novej posily Handlovej: 

Zdroj: mbkhandlova.eu

Foto: Twitter