• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Po ťažšom období sa situácia u Spišských Rytierov začína zlepšovať. Do zostavy sa vrátili viaceré tváre a výsledný efekt sa okamžite dostavil. V Alpsko-jadranskom pohári sa im podarilo v oku lahodiacom zápase zdolať posledného víťaza tejto súťaže – Dabrowu Górniczu, a to dokonca po predĺžení.

Zranenia a absencie sú hlavnou témou „Novovešťanov“ od začiatku sezóny 2023/2024, situácia sa ale konečne začína meniť k lepšiemu. V porovnaní s víkendovým zápasom v Handlovej mohol doma hrať Michael Fusek a do zostavy sa po zraneniach vrátili Adam Antoni s Daishonom Smithom. A proti Dabrowej Górniczi sa to hneď prejavilo.

„Vždy je lepšie, keď máte možnosť rotovať hráčov a taktických variantov, ktoré z toho vychádzajú. Dúfam, že pomaly už budeme všetci a potom nás čaká obdobie návratu hráčov do formy, zohrávania sa atď. Nie je to ideálne robiť počas rozbehnutej sezóny, ale situácia nás do toho núti a spravíme všetko pre to, aby to netrvalo dlho. Možno sme potrebovali takýto zápas, by sme ešte viac verili v to, čo robíme. Aj keď je to pekné víťazstvo, proti kvalitnému súperovi, stále je to len jeden zápas. Už v nedeľu nás čaká ešte kvalitnejší súper, ktorý bude od nás žiadať ešte viac,“ zhodnotil situáciu a stredajší úspech tréner Spišiakov Teo Hojč.

Rytieri si išli za víťazstvom od prvej minúty, výrazne si pomohli skvelým vstupom a žiadna panika neprišla ani v momente, keď sa Dabrowa Górnicza dostala do vedenia. S trochu šťastia zvládli aj poslednej minúty základnej hracej doby.

snv gornicza 2

„Myslím si, že kvalitu Dabrowej Górnicze nemožno podceňovať. V Poľsku sú momentálne na druhom mieste a tamojšia liga je kvalitou niekde inde ako slovenská. Táto výhra je pre Spišskú určite cennejšia ako v domácej súťaži. Som veľmi šťastný a hrdý na svojich spoluhráčov, že sme vyhrali a podali tímový výkon v obrane, ale aj v útoku. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, hlavne fyzicky, ale od začiatku sme hrali vyrovnane a nenechali sme sa dostať pod tlak. Očakávali sme, že Górnicza bude hrať tvrdo, preto jedine, ako sme mohli byť úspešní, bolo hrať tímovo a viac hlavou,“ prezradil Michael Fusek.

Diváci sa nenudili ani pri predĺžení, aj keď kouč „Novovešťanov“ by si rozhodne prial pokojnejšiu cestu za víťazstvom. Kigabovi sa podarilo dostať tím do 7-bodového vedenia, ale hostia ešte zvládli vyrovnať. Pipkins ukázal pevné nervy z čiary trestných hodov a posledný útok Poliakov vôbec nedopadol tak, ako si predstavovali. Výsledok 94:92 tak bol pre domáce družstvo veľkým úspechom.

snv gornicza 3

„Nebol som úplne spokojný s tým, ako sme odohrali koncovku. Nabudúce to potrebujeme riešiť ešte lepšie, ale okej, hráči išli fakt na plno a chceli víťazstvo, takže aj nejaké nie dobré rozhodnutia sa im potom ľahšie odpúšťajú. Koncentrácia a ich nasadenie bolo na správnej úrovni, tiež nám pomohli, že sme častejšími striedaniami, hlavne na perimetri, mohli počas celého zápasu držať vysokú intenzitu a tempo hry,“ poskytol Hojč svoj pohľad.

Ako sám prezradil, je to len jeden zápas a výhra, ale hádam pre Rytierov konečne svitá na lepšie časy. „Ešte čakáme na Viktora Juríčka, už sa pomaly zapája do tréningového procesu a dúfame, že čoskoro nastúpi na zápas. Po dlhej dobe to bolo prvé stretnutie, v ktorom sme boli skoro v plnej rotácii. Verím, že s príchodom Viktora to bude lepšie a hlavne v podkošovom priestore budeme oveľa silnejší,“ dodal na záver Fusek.

Foto: Barbora Klorusová